Bojkottálja a norvég sajtó Janet Jacksont

JanetJackson-boycot-photoReuters

Eredeti fotó Reuters

Újabb énekest bojkottál a sajtó, miután menedzsmentje kivívta osztatlan ellenszenvüket szerzőjogi követeléseivel. Egységben lépett fel a norvég sajtó, így Janet Jackson osloi fellépéséről egyetlen kép sem készült, sőt az újságírók is tiltakoznak.

Egységes tiltakozás
Mint a News in English angol nyelvű norvég lap közzétette, a norvég sajtófotósok az őket alkalmazó lapok maximális támogatásával egyként utasították vissza az énekes “jogfosztási követelését”. A norvég sajtószervezet szerint az ország három vezető lapja, a VG, az Aftenposten és a Dagbladet minden konkurenciaharcot mellőzve összefogásban tiltakozott a szakmailag teljesen elfogadhatatlan feltételek ellen, és egyáltalán nem tudósítottak az országba látogató híresség koncertjéről.
A Dagsavisen című lap írt a koncertről, azonban fotókat nem közölt, és cikkükben azt is ismertették az olvasókkal, hogy ezt miért nem teszik.

Elfogadhatatlan feltételek
A Jackson menedzsment követelése nagyjából ugyanaz, ami nem olyan régen Ke$ha követelt a magyar sajtótól, és ami sajnos nem idegen egy-egy, főleg kisebb rendezvényszervező gondolkodásától sem.

A feltételek között a fotók szerzői és felhasználási jogainak átruházása szerepelt, Jackson ezen túl még azt is ki akarta kötni, hogy a képek megjelenése előtt a jóváhagyására legyen szükség, illetve, hogy azo csak az adott osloi koncerttel kapcsolatban jelenhessenek meg, más vele kapcsolatos téma illusztrálására nem.

Stein Østbø, a Norvégia legnagyobb média cége által kiadott VG zenei szakújságírója azt mondja az ügyről, hogy “Ez a szerződés olyan szigorú volt, amilyennel még soha nem találkoztunk az országban. Egyszerűen elképzelhetetlen volt, hogy aláírjuk, és kollégáinkat szolidaritást vállalva kollégáinkkal egyáltalán nem is foglalkozunk a koncerttel.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!