1889-ben volt az oklahomai földverseny

Forrás: McClenny családi album/Wikipedia Készítő: Ismeretlen

Fotó az oklahomai földversenyről
Forrás: McClenny családi album/Wikipedia
Készítő: Ismeretlen

1889. Április 22-én délben zajlott az első nagy oklahomai földverseny, melyen felosztották a telepesek között a még gazdátlan területeket. Érdekes egybeesés, hogy a 2000-es évektől ünnepelt Föld napját is pont április 22-én ünneplik, pedig a két dolog között semmi kapcsolat nincs.

Nemrég volt a tévében a Túl az óperencián című film. Az utolsó monumentális jelenetek a nagy oklahimai földverseny alatt zajlanak. Már, amikor először láttam a filmet, akkor is az jutott róla eszembe, hogy milyen látványos fotótéma lehetett ez a szokatlan verseny. Ráerősített persze erre a gondolatra az is, hogy a filmben is mutatják a versenyt korhű technikával megörökítő fotósokat. Az angol Wikipédia szócikkben pedig meg is lehet találni a képet, ami akkor készülhetett.

Az 1889. Április 22-én délben megrendezett oklahomai földverseny volt az első olyan verseny, ahol az Észak-Amerika közepén fekvő, akkor még gazdátlan területeket felosztották a telepesek között. A nagyjából 50 ezer versenyző között mintegy 8 ezer négyzetkilométernyi területet osztottak fel. A földszerzés egyetlen kritériuma az volt, hogy a telepes megművelje a birtokába került földet.

A korszak politikai hetilapja, a Harper’s Weekly így írt a történtekről:

“Április 22-én délben Guthrie lakossága még nem létezett; napnyugtára viszont már legalább tízezer volt. Ezalatt az idő alatt utcákat, városi telkeket jelöltek ki és elkezdték kialakítani a helyi önkormányaztot.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!