Emlékezzünk 1956 fotós áldozataira (is)

Fotó: Bartal Ferenc/MTI

A legtöbb forradalomra, így az 1956-osra is jó részt a fotósok és filmesek munkáin keresztül emlékszünk. Álló és mozgókép felvételek, amiknek az elkészítéséért valaki hatalmas kockázatot vállalt, és talán az életét is adta érte.

Látjuk a felvételeket minden évben az ünnepek alatt, de fogalmunk sincs, hogy ki készítette őket. Sőt jobbára sajnos a szemlélőkben a kérdés sem vetődik fel, hogy vajon ki készítette a képet, és mi történhetett vele a fotó elkészítése után a forradalomban égő országban. Pedig az ilyen fotókat még napjainkban sem mindig éli túl a fotós, nemhogy akkoriban.

A blogon a korábbi években két ’56-os fotóriporterről emlékeztem meg:

  • John Sadovy külföldiként érkezett hazánkba, hogy a világot tudósítsa a magyar forradalomról. Tudósítása a Life magazinban jelent meg, rangos díjakat nyert vele és ötven évvel később otthonában halt meg.
  • Gárdos Péter nem volt ilyen szerencsés, a Magyar Távirati Iroda ifjú fotósa a forradalom első napjai során veszítette életét, fegyvertelenül, fényképezőgéppel a kezében. Történetüket a nevükre kattintva megismerheted.

Viszont ki tudja, hogy hány zseniális, vagy kevésbé különleges, de így is rengeteget kockáztató fotósról és videósról nem is tudjuk, hogy ki volt, mit alkotott és hogy meg kellene most emlékeznünk? Éppen ezért dícséeretes az IndexVideó munkája, amiben Varga János kutató segítségével feldolgozták az október 23-áról készült filmfelvételek történetét.

http://index.hu/video/2012/10/22/15_perc_a_nagy_napbol/

Katt a képre a videó megtekintéséhez!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!