Megújult a Boston Globe és a Big Picture is

A megújult Big Picture oldal

A megújult Big Picture oldal

Új címen, új külsővel működik tovább a Boston Globe népszerű nagyképes galériája. Hat év és közel ezer nagyképes galéria után megújult a Big Picture rovat is. Új domainre költöztek és teljesen új arculatot építettek fel – kár, hogy a régi anyagaik (legalábbis egy része biztosan) csak elméletben elérhető.

Új megjelenés és új domain
A szerkesztőség október elején jelentette be, hogy a Boston Globe nagy online átalakításai közepette a nagyképes Big Picture galéria is megújult. A lap eddig a boston.com domaint használta, az átalakulás keretében viszont átköltöztek a bostonglobe.com címre, itt működik majd tovább a nagyképes galéria is.
Mivel az ötletgazda Alan Taylor nyomait már korábban kigyomlálták az oldalból, most sem emlegetik, hogy neki köszönhető a Big Picture létezése. Pedig hosszú évekig egyedül vitte a teljes rovatot és több díjat is nyert vele a Boston Globe-nak. Persze érthető, hogy ma már nem szívesen emlegetik őt és eredményeit, hiszen néhány éve elhagyta a Globe-ot és átigazolt az Atlantic szerkesztőségéhez, ahol jelenleg az InFocus névre hallgató hasonló nagyképes galériát szerkeszti tovább, ami a Globe-nak ma már távolról sem egyetlen, de talán a fentiek miatt is fontos versenytársa a nagyképes galériák terén.

A BigPicture új arculata
Szakítottak a fehér alapú oldalakkal és most már fekete háttéren jelennek meg a képek, még nagyobb méretben és a szerkesztők igérete szerint most már telefonon és tableten is jól működik majd. (Nekem eddig se volt vele gondom mobil eszközökön – valakinek volt?)
Az új dizájnból kihagyták az eddig működő kényelmi szolgáltatást, hogy a J és K billentyűkkel előre-hátra lehet lépkedni a képek között. Mivel azonban ezt több olvasó is hiányolta, azt igérik, hogy hamarosan pótolni fogják és újra működni fognak az új dizájnnal is.
Sokan jeleztek RSS problémákat, de a szerkesztők azt igérik, hogy továbbra is működni fog az eddigi RSS folyam, vagyis senkinek nem kell változtatnia beallításain az RSS olvasókban, hogy továbbra is értesüljön a már új oldalon megjelenő friss anyagokról.

A régi oldal már csak archívumként működik - már ami még elérhető belőle

A régi oldal már csak archívum
már ami még működik belőle

Részlegesen fizetős fal mögé zárják
A megújult BigPicture részleges fizetős fal mögé kerül. Nyilván része van ennek is az új oldalra költözésben. A Boston Globe általánosan bevezeti a részleges fizetős falat, vagyis ezentúl egy hónapban csak tíz bejegyzést lehet majd szabadon megnézni. Ezen felül csak előfizetéssel enged majd az oldal hozzáférést az anyagokhoz, ami ugyanúgy vonatkozik majd a BigPicture galériákra is, mint a lap többi cikkére.
A szerkesztők azt írják, az olvasók ezzel támogathatják a fotósokat és a remek képgalériák készítését, ami remélhetőleg sokakat motivál majd. Az persze szokás szerint nagy kérdés marad, hogy üzletileg működőképes lesz-e ez a stratégia, vagy inkább más, továbbra is ingyen látogatható oldalakra szoktatja át az olvasókat. Angol nyelvű szöveges híroldalakból éppúgy egyre nagyobb a kínálat, mint a nagy képes galériákból. Nehéz előre megjósolni, hogy mit eredményez majd ez az üzleti modell.

A digitális enyészet fagyos lehellete
Mint írják, hat év telt el a Big Picture indulása óta és ezalatt 966 nagyképes galéria jelent meg az oldalon. Bár a szerkesztőség azt állítja, hogy az eddigi összeállításokat tartalmazó oldalt változatlanul megtartják és archívumként továbbra is elérhető lesz, sajnos egyes galériák már most sem tűnnek elérhetőnek. Némelyik galéria hibátlanul megjelenik, míg mások elérhetetlenné váltak. Az archívum oldalon is ugyanazzal az URL címmel szerepelnek a régi galériák, amikkel más oldalakon (például én itt a blogomon) hivatkoztak rájuk, de mégis hibaüzenet fogad, hogy a tartalom nem létezik, vagy a cím hibás lehet.
A hibát jeleztem az üzemeltetőknek is, akik rövid időn belül válaszoltak, de sajnos csak azt a sablon üzenetet ismételgetik, ami az átalakulást beharangozó cikkben is szerepel róla, hogy a régi oldal archívumként működik tovább, ahol a korábbi galériák továbbra is elérhetőek maradnak. Mintha nem érdekelné őket, hogy pont azt jelzem nekik (konkrét hibás linkekkel illusztrálva), hogy a régi anyagok egy része nem elérhető. Mivel más ügyfélszolgálatokkal és külföldi megbízókkal sem szoktak nyelvi nehézségeim lenni, ezért nem hiszem, hogy az értelmezési nehézség az üzenetemből fakadna. Minden esetre remélem, hogy az ilyen hibákat sikerül majd javítaniuk, mert kár volna elveszíteni az évek során felhalmozott értékes archívumot.

Te mit gondolsz a BigPicture és a Boston Globe arculatváltásáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!