Startol az Atlantic In Focus

AtlanticInFocus-Launch

Startra készül az Atlantic In Focus

A The Atlantic szerkesztősége erősít a webes fronton, és február elejétől új galériát indít, csupa nagy képekkel. Az új kezdeményezés az In Focus címet kapja, és főbb paramétereiben hasonlítani fog a Boston Globe BigPicture projektjére. Az Atlantic új projektjéhez ugyanis a Boston Globe egyik web fejlesztőjét, Alan Taylort csábították át, aki lényegében egymaga találta ki, és kezdetek óta menedzselte a műfaj teremtő BigPicutre blogot.

A BigPicture név, a kapcsolódó szerzői jogok, és persze az eddigi tartalom is marad a Boston Globe birtokában, csak a képszerkesztő személye fog változni. Az ötletgazda Alan Taylor eddig web fejlesztői főállása mellett kedvtelésből és a képek szeretete miatt vitte a BigPicture szerkesztését, amiről néha nyilatkozott is, hogy nehezen összeegyeztethető hivatalos munkájával, és főleg munkaidejével.
A BigPicture szerkesztését vélhetően a Boston Globe integrált szerkesztősége, talán a lap valamelyik fotósa vagy képszerkesztője veszi át, ami akár a válogatás megújulását is hozhatja.

A The Atlantic új In Focus rovata egyelőre még nem indult el. Teszt üzemmel jelenleg Atlas 7 rakéta 1962-es fellövéséről látható rajta egy történelmi kép, sugallva, hogy itt valami nagy készülődik. Az In Focus jól láthatóan a BigPicture egyszerű dizájnját vette át – mi mást tehetne, szinte nincs is dizájn, csak a nagy képek. A keretet pedig ugyanaz az Alan Taylor fogja majd képekkel megtölteni, aki 2008-ban a BigPicture-t elindította, és azóta több Webby díjat és egy SXSW nevezést is nyert vele. Immár főállásban, teljes figyelmét a képeknek szentelve.

Alan Taylor.jpg

Alan Taylor

Megan Garber megkereste Taylort a váltás kapcsán, aki a NiemanLab hasábjain elárulta, hogy természetesen az új hellyel vannak új tervei is. Mint fogalmazott “némelyik nagyobb, némelyik kisebb”. A PetaPixel idéz a váltásról Taylor blogjából: “Miért váltok? Egyszerűen fogalmazva többet akarok a formátumból kihozni. Sok lehetőséget látok benne, és már régóta szerettem volna jobban kiaknázni, de az idő eddig gyakran szorított.” Hogy pontosan mit jelentenek ezek a szavak, és a cikkben emlegetett formátum kiterjesztése, az vélhetően a februári start után fog kiderülni. Minden esetre az már most biztos, hogy Alan Taylor a következő szintre lép, és talán az In Focus-szal ismét sikerül valami újat, és nagyot alkotnia.

Amire a NiemanLab cikke nem tér ki, hogy vajon mi lesz a Boston Globe neve alatt, de Taylor projektjeként bemutatott iPhone és iPad alkalmazással. Vajon továbbra is működik majd tovább, és termeli a konkurenciának dolgozó Taylor számára a bevételt, vagy kivásárolják belőle a volt kollégát? Netán olyan jelentéktelen lenne a bevétel, hogy nem is törődnek vele? Vagy csak nem kötik a nagyközönség orrára? Meglátjuk – vagy nem…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!