Hogyan áll ma a médiaoktatás?

Felmérés a médképzés helyzetéről

Felmérés a médképzés helyzetéről
Katt a részletekért!

Nagyon hasznos és érdekes felmérést publikált a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete az NMHH támogatásával a magyar médiaoktatás aktuális helyzetéről. Érdemes nem csak az összefoglalót elolvasni, hanem a teljes kutatási anyagot is.

A felmérés végkövetkeztetései röviden: mindenki azt hiszi, hogy mennyire sok helyen képeznek kommunikációs szakembereket és mekkora a túlképzés. Ezzel szemben egyre kevesebb a képző intézmény és egyre kevesebben jelentkeznek. Negyedére esett vissza a médiaképzésekre jelentkezők kszáma. Ennél is komolyabb problémának tűnik, hogy a legtöbb helyen nem válnak el a szakterületek. Sok helyen csak általános kommunikációs szakember képzés zajlik, de nincs megfelelő specializáció, hogy az újságírás, intézményi kommunikáció és kommunikációelméleti kutatások felé szakosodni tudjanak a hallgatók és ott a saját területüknek megfelelő, hasznos tudást szerezzenek. Kifejezetten újságíró képzés szinte nem is létezik már, viszont nagyon sok kommunikáció hallgató ebben az irányban szeretne később elhelyezkedni. Nemzetközi szakirodalomat csak az elit intézményekben használnak. Kevés a szakterületen tudományos fokozattal rendelkező tanár, vagy tudományos fokozat nélküli gyakorlati szakemberek tanítanak, vagy más területek (különösen társadalomtudományok) területén képzett tanárok. Az elit egyetemek előnye, hogy alaposan megszűrhetik a tanuló gárdát. A magán iskolák viszont dinamikusabban reagálnak a változó körülményekre és piaci igényekre.

Érdekes volna ezt a felmérést egy másikkal kiegészíteni a megélhetési és karrier lehetőségekről, hogy mire is számíthatnak azok, akik a kommunikációs képzésekről kikerülnek.

Te mit gondolsz a felmérésről és annak eredményeiről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!