A Boston Globe eltünteti Alan Taylor nyomait

BigPictureHeader-oldNewEltűnt Alan Taylor neve a Boston Globe BigPicture impresszumából. Az ötletgazda elpártolt addigi lapjától, akik ezért úgy fest végleg törölték Taylor nevét mindenhonnan, ahol eddig szerepelt.

A BigPicture új gazdái, a Boston Globe képszerkesztői a projekt Twitter feedjén bejelentették, hogy az utolsó galéria jelent meg Alan Taylor válogatásában. Egy linkkel a Taylor nevét nem tartalmazó megújult FAQ oldalra pedig utaltak, hogy Taylor a lap és a projekt számára nincsen többé.
A FAQ bemutatja a lap három képszerkesztőjét, és azok munkásságát, az ötletet kitaláló és éveken keresztül sikerrel üzemeltetető Alan Taylort viszont egyetlen szóval sem említik.

BigPictureAppSplash-oldNewMintha csak a történetlmet egy könnyed mozdulattal meghamisítva Taylor minden eddigi munkáját a három új szerkesztő dicsőségévé tennének. Természetesen eltűnt Alan Taylor neve a BigPicture fejlécéből, és az azóta frissült BigPicture iPhone/iPad alkalmazás nyitó képernyőjén sem szerepel már. A szokásos apró hibajavítások közé sikerült ezt a kis módosítást is beiktatni.

Persze tulajdonképpen érthető is, hogy nem szeretnék létpen-nyomon hirdetni, hogy egy kolléga elpártolt a laptól. Pláne, hogy amit a Boston Globe-nál részmunkaidőben elkezdett, azt most máshol teljes állásban fogja majd tovább vinni. Ha úgy tetszik, épp ez a korrekt lépés, hogy a jövőben “már nem az ő nevével próbálják eladni, amihez már nincs köze”.
De Taylor nagyon sok szálon – ráadásul közismerten – kötődik egykori projektjéhez. Elvégre ő az egésznek az értelmi szerzője, saját maga programozta le, és egymaga működtette technikailag és tartalmilag is. Ráadásul a lapnak több díjat, elismerést, és új látogatókat (köztük engem) is szerzett. A közreműködésével befolyó reklámbevételről, és az iPhone/iPad alkalmazás árbevételéről nem is beszélve. Éppen ezért úgy gondolom talán annyit illene megemlíteni valahol az oldalon (például a projektet bemutató FAQ-ban?), hogy kiderüljön azért az ő szerepe, ha más nem a blog múltjában. Vagy legalább egy finom datálással helyre lehetne tenni azt a FAQ-t, hogy a Boston Globe szerkesztői csak most vették át a szerkesztést, és ami korábban felkerült, az nem az ő munkájuk, ahelyett, hogy úgy csinálnak, mintha minden eddigi érdem őket illetné….én egy kicsit furcsának tartom.
Az viszont egész jó megoldás, hogy feltüntetik, melyik képszerkesztő állította össze a válogatást.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!