2014 is véres év volt a sajtómunkások számára

A világ fő veszélyzónáiForrás: CPJ

A világ fő veszélyzónái
Forrás: CPJ

Ilyenkor év végén mindenféle számvetések megjelennek az elmúlt év összegzéseként. Ezek közül az egyik legszomorúbb mindig az, hogy hány újságírót öltek meg és börtönöztek be, vagy száműztek a munkája miatt.

Mint az MTI-re hivatkozva nemrég az Index is megírta, a CPJ szokásos évvégi mérlege alapján idén világszerte 60 újságírót öltek meg és 220-at börtönöztek be a munkája miatt, vagy azzal kapcsolatban.
Még mindig Szíria a legveszélyesebb hely az újságírók számára, ahol idén kevesebb gyilkosság történt, de a veszély még sosem volt ennél nagyobb, ahogy a sajtó korlátozása sem. Ukrajna szintén a legveszélyesebbek között volt. Az idei statisztikák egy kicsit jobbak a tavalyinál, de még így is zsinórban a legveszélyesebb éveit éli a világsajtó és mintegy másfél év alatt 1000-ről 1100-ra nőtt a ’92 óta megölt újságírók száma.

CPJ az idén megölt összes újságíró emlékére készített galériát, a Newsweek pedig egy cikkel emlékezik meg róluk (az összes újságíróról, fotósról és tévésről aki munkavégzés közben halt meg), a Time pedig az idén elhunyt fotóriporterekre emlékszik egy válogatással (csak fotósok, akik idén erőszakosan, vagy akár betegségben hunytak el).

ÚJságíró halálozási statisztika 1992 ótaForrás: CPJ

1100 újságírót öltek meg 1992 óta
Forrás: CPJ

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!