Helyi rendőr ölt meg egy fotóst Afganisztánban

Fotó: Peter Dejong/AP

Fotó: Peter Dejong/AP

Az afgán választásokról tudósító AP fotóst, Anja Niedringhaust a konvolyt védő egyik rendőr ölte meg. A német háború fotós azonnal meghalt, a vele dolgozó újságíró megsérült és kórházba került.

Mint azt sok hír oldal megírta (AP, NY Times, Voice of America, The Local, The Review, stb), Anja Niedringhaus német fotóriporter évtizedek óta volt az AP ameikai hírügynökség afgán tudósítója. Kollégájával, a kanadai Kathy Gannonal éppen az afgán elnökválasztásról tudósított. A szavazócédulákat szállító konvollyal együtt utaztak, mikor egy  megállónál a konvolyt kísérő helyi rendőrök egyike odalépett a kocsijukhoz és “Allahu Akbar!” kiáltás kíéretében AK-47-esével tüzetnyitott rájuk, majd megadta magát a többi rendőrnek. A 48 éves fotós a helyszínen meghalt, az újságírót kórházba szállították.

Munkahelye ezzel a videóval emlékezik meg róla:

Fotó: Anja Niedringhaus/AP

Fotókért katt a képre!
Ironikus, hogy milyen békés képeket készített korábban az afgán rendőrökről, akiknek az egyike végül egy nap elvette az életét.
Fotó: Anja Niedringhaus/AP

Niedringhaus évtizedek óta tudósította a világot az afgán történésekről és az emberek életéről.  Először a 2001-es amerikai megszállás idején érkezett az országba, ahova többször is visszatért, számtalan emberi történetet és súlyos áldozatokat is fényképezett. Karrierje az észak-rajna westfáliai Höxter-ben kezdődött. Tizenhat évesen kezdett szülővárosa lapjának fotózni. A göttingeni főiskolán irodalmat, filozófiát és újságírást tanult, majd fotósként dolgozott, előbb az EPA képügynökség nél, majd az AP fotóriportere lett.

Harcokat a Jugoszláv háborúban kezdett el fotózni, ahol több magyar fotóriporterrel is együtt dolgozott, ők mind kedves és közvetlen kollégaként emlékeznek rá. Évekig állomásozott Szarajevóban, majd később több más háborús övezetben is megfordult. Dolgozott IrakbanKuvaitbanLíbiában és Gázában is. Munkájával számos díjat elnyert, 2005-ben több más AP fotóssal együtt Pulitzer-díjat nyert az Iraki háborúról készített képeivel. Háborús övezetekben is különösen a polgári lakosság életét igyekezett megörökíteni és természetesen más, békésebb témákon is dolgozott, például fotózta a Londoni Olimpiát is.

Anja Niedringhaus az AP fotóriportere szemléli Irakban és Afganisztánban készült képeit az "Anja Niedringhaus háborúban" címmel Berlinben nyílt kiállításán, 2011. Szeptember 9-én.Fotó: Markus Schreiber

Fotókért katt a képre!
Anja Niedringhaus az AP fotóriportere szemléli Irakban és Afganisztánban készült képeit az “Anja Niedringhaus háborúban” címmel Berlinben nyílt kiállításán, 2011. Szeptember 9-én.
Fotó: Markus Schreiber

A hírügynökség igazgatója, Gary Pruitt azt írta róla a kollégáknak szóló levelében, hogy “szellemes és rettenthetetlen volt, nevetését sosem fogjuk elfelejteni”. Üzenetében arra is kitér, hogy “Anja a harminckettedik AP alkalmazott, aki a hírek közvetítéséért adta az életét az ügynökség 1846-os megalapítása óta. […] Ez a bátrak és szenvedélyes emberek hivatása, akik elkötelezték magukat, hogy a világot ellássák a hiteles, pontos és fontos hírekkel. Mindezek tökéletesen igazak Anja Niedringhausra is.”

Képeiből tavaly év végén az Atlantic nagy képes galériája készített válogatást, Afganisztán Anja Niedringhaus objektívén keresztül címmel, további képei pedig az AP galériáiban és saját honlapján láthatók.

Érdemes megnézni a képeit:

A Sky News híradása:

https://www.youtube.com/watch?v=XFThvV-D09Q

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!