Lefejeztek egy Szíriában elrabolt fotóriportert

James Foley kivégzéseForrás: ISIS

James Foley kivégzése
Forrás: ISIS

Brutálisan megölték a közel két éve fogságban tartott James Foley amerikai fotóriportert. Sok kolléga gyászolja, de arról a szakma és az olvasók sem tudnak kiegyezni, hogy vajon be kell-e mutatni a halálát.

James Foley 635 nappal a videó megjelenése előtt esett fogságba Szíriában. A hírek szerint azonosítatlan fegyveresek rángatták ki a kocsijából. Mostanáig semmit sem lehetett tudni a hollétéről. Kivégzése a Human Rights Watch szerint háborús bűn.
Családja Facebook oldalt hozott létre, hogy megtalálják őt. Itt több tízezer támogató számolta velük a napokat és együtt reménykedtek, hogy újra kiszabadul. Édesanyja, Diane itt tette közzé üzenetét a videó megjelenése után:

“Soha nem voltunk büszkébbek Jim fiunkra. Az életét adta érte, hogy felfedje a világ előtt a szíriai emberek szenvedését.
Könyörgünk, hogy az elrablói kíméljék meg a többi fogoly életét. Ahogyan Jim, ők is ártatlanok. Nincs hatásuk az amerikai kormány politikájára Irakban, Szíriában, vagy bárhol máshol a világban.

Köszönjük Jimnek az összes boldogságot, amit szerzett nekünk. Rendkívüli fiú, testvér, újságíró és ember volt. Kérjük tartsák tiszteletben a magányunkat a következő napokban, míg Jimet gyászoljuk.”

"Szelleme kitart!" Dan Carino üzenete

“Szelleme kitart!”
Dan Carino üzenete

A kegyetlen gyilkosságról szinte mindenhol beszámoltak. Ugyanakkor egyre több helyen vetődik fel a morális kérdés, hogy vajon kell-e teret adni az ISIS USA ellenes propagandájának, a teljes üzenet, vagy akár csak részleteinek publikálásával. Mások szerint viszont éppen a cenzúra, ami ellenkezik azzal, amit Foley életében képviselt, hogy újságíróként bemutassa, mik történnek a világban.
A CNN úgy döntött, hogy nem közli a megrázó felvételt. Egyes médiumok az ilyenkor szokásos figyelmeztetések mellett mégis közzé tették, mások csak más oldalakon linkelik, hogy aki nem akarja látni elkerülhesse, viszont aki kíváncsi rá, az megnézhesse. Sok helyen, így a Reuters hírügynökség is a videó szerkesztett változatát tette közzé, amiben a gyilkosság nem látszik, csak az akkor még élő fotóriporterből kikényszerített vallomás, amiben az USÁ-t nevezi halála igazi okának. A Cink és az Átlátszó cikke alatt is kifogásolták kommentelők, hogy miért kell linkelni a videót? Én magam sem tudom, hogy mi a helyes megközelítés, ahogy azt már Kadhafi holtteste, vagy éppen Hussein kivégzésekor sem sikerült egyértelműen eldönteni.

Foley korábban 44 napot töltött líbiai felkelők fogságában. Miután Líbiában elrabolták. Alább az akkori szabadulása után adott interjújából (is) láthatsz egy részletet. Ebben arról beszél, hogy milyen fontosak a háborús övezetek első kézből származó beszámolói, amik megmutatják, milyen súlyos a helyzet. Egy másik líbiai szabadulása után készült videóban arról beszél, hogy a harctéren dolgozva a híreket ellenőrizni kell és hogy eközben az információ gyűjtés közben esett annak idején fogságba több kollégájával együtt. Egyiküket, Anton Hammerlt akkor lelőtték és bele is halt a sérülésbe.
Kiszabadulása után egykori egyetemének írt leveléből kiderül, hogy a líbiai fogság alatt sokat imádkozott. Napi többszáz ima tartotta benne a hitet. Mikor végre felhívhatta édesanyját, megtudta, hogy már akkor is mennyien imádkoztak érte. Halála után most egykori kollégái kérik ismét, hogy imádkozzunk érte.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!