GoPro Hero3+ Kisebb méret, nagyobb gond

GoPro-Hero3+incompatible-backdoor

Régi ajtó nem jó az új vízálló tokra

Ismét kisebb lett a GoPro, újabb 10%-ot faragtak le a Hero3+ kamerák méretéből. Emiatt már nem kompatibilis minden tartozékkal. Érdemes tudni, hogy ne érjenek meglepetések, ha ilyen kamerát készülsz venni, vagy már meg is tetted.

“Ez nem hiba, hanem szolgáltatás!” – informatikus mondás

Szinte mindenhol megírták a GoPro legújabb, Hero3+ kameráinak megjelenését és mindenhol ki is hangsúlyozták az újabb kamera kisebb méretét, hiszen 10%-kal megint sikerült lefaragni a méretből. Fontos érv ez, hogy könnyebb legyen a kamera és az eladása is.

Valójában nem a kamera lett kisebb, hanem a víz és ütésálló műanyag tokot méretezték át. Megváltozott a lezáró szerkezet kialalítása is, nagyobbak lettek a vízmentesen szigetelt gombok is, de a lényegi különbség, hogy kisebb lett a tok mérete és így a térfogata is.
Ez nem csak marketing szempontból fontos, hiszen nagyon is számíthat, hogy a síelő, motors, szörfös, búvár és egyéb extrémsportolóra szerelt kamerának nem csak a súlya tömege számít, hanem a felülete, ezzel együtt a közegellenállása is.

Ennyi altérés pont elég

Ennyi eltérés pont elég

Csak arról nem írt a legtöbb cikk (igazából egy cikkben sem olvastam ilyet eddig – kivéve az alábbi videót), hogy a kisebb méret inkompatibilitással is jár. Mivel a tok átméretezésével a hátulját lezáró ajtó is kisebb lett, így a korábbi tokok ajtajával nem tudod használni. Alap esetben ez nem zavaró, ha csak a csomagban kapott tartozékokkal használod.

Akkor kezd problémát okozni, ha már vannak korábbi tartozékaid, vagy ezután veszel hozzá valamit. A GoPro kamerákhoz kapható hátfalakhoz ugyanis le kell cserélni a tok ajtaját, hogy a plusz akkumulátort, vagy LCD-t tartalmazó hátfal is beleférjen a vízálló tokba. Csakhogy ezek a hátfalak számára kialakított ajtók csak a régebbi vízálló tokra tehetők fel.

Mi a megoldás?
Ha van egy korábbi kiadású GoPro kamerád, akkor használhatod annak a tokját, ha viszont csak a már újabb és kisebb tokkal együtt árult Hero3+ kamerád van, akkor kénytelen vagy venni hozzá egy a régi kamerákhoz adott nagyobb tokot, hogy a hátfalat is használni tudd hozzá.
A gyártó említést tesz róla, hogy, ha nem akarsz költeni rá, akkor lépj velük kapcsolatba, de nem teszik egyértelművé, hogy a kisebb tokot milyen feltételekkel cserélik nagyobbra.

A GoPro terméktámogatási oldalán mindezt fel is tüntetik, de így is több felhasználónak okozott már kellemetlenséget, hogy maguknál a termékeknél nincs tájékoztatás róla, hogy nem lehet őket együtt használni.

“A HERO3+ camerákhoz adott Vízálló tok nem engedi a Battery BacPac és LCD Touch BacPac hátfalak használatát. Ha megpróbálod a BacPac hátfalakat a HERO3+ Vízálló tokkal használni, akkor tapasztalni fogod, hogy a BacPac hátsóajtó nem illeszkedik a HERO3+ Vízálló tokra.

Ahhoz, hogy a HERO3+ kamerát a Battery BacPac vagy LCD Touch BacPac hátfallal együtt tudd használni, egy HERO3/BacPac kompatibilis tokra van szükséged, amire a hátfalakhoz adott hátsó ajtót fel tudod szerelni.
Amennyiben rendelkezel HERO3 kamerával, a legjobb megoldás, hogy annak a tokját használd a hátfallal felszerelt HERO3+ kamerával. Ha csak egy HERO3+ kamerád van és még nincsen HERO3 tokod, kérjük, lépj kapcsolatba az Ügyfélszolgálattal, hogy segítsenek megoldani!”

Frissítés: Egy frissebb GoPro terméktámogatási oldalon azt írják, hogy a külön megvásárolható GoPro Backdoor for Standard Housing csomagban a Hero3+hoz való hátfalakat árulnak. Viszont ez a termék oldalán nem teszik teljesen egyértelművé. Érdemes lehet személyesen megvásárolni és előtte ellenőrizni, hogy megfelelő méretű-e:

HERO3+ kamera Battery BacPac vagy LCD Touch BacPac hátfallal történő használata esetén az alábbi lehetőségeid vannak:

Ha van olyan Dive Housing tokod, ami a HERO3 kamerához járt, akkor használhatod ahhoz a már meglevő BacPac Backdoor hátsó ajtókat, amit a BacPac hátfal tartozékaiként kaptál.
Ha csak a Standard Housing tokod van, amit a HERO3+ kamerához kaptál, akkor külön megvásárolhatod a BacPac™ Backdoor Kit (for Standard Housing) hátsó ajtó csomagot.
Ha a korábbi kamera változatokhoz tartozó BacPac Backdoor hátsó ajtód van, akkor tapasztalni fogod, hogy a BacPac Backdoor hátsó ajtó nem illeszkedik a HERO3+ Standard Housing vízálló tokra, ezért szükséged lesz a BacPac™ Backdoor Kit (for Standard Housing) hátsó ajtó készletre.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!