David Guttenfelder az év Instagram fotósa

David Guttenfelder az Instagramon

David Guttenfelder az Instagramon

A Time magazin David Guttenfeldernek ítélte az év Instagram fotósa címet. Nehéz megmondani, hogy erre a címre miért is van szükség, de minden esetre érthetőnek tűnik, hogy pont a jobbára Észak-Koreából tudósító AP fotóriporterre esett a magazin választása, aki közismerten szívesen használja fényképezőgépe mellett az Instagramot is – különösen, mióta az országot elzáró vasfüggöny túloldalán is van 3G, meg mobilintenet.

A Time cikke azzal indítja a hétszeres World Press Photo díjas fotóriporter bemutatását, hogy háborúk, választások és katasztrófák egész sorát fényképezte az amerikai hírügynökség számára, immár hetvenöt országban. Idén azonban az AP  ázsiai fotó tudósításainak vezetője egy egészen más közönséget is megnyert magának. Az elzárkózott országból tudósító fotósok közül elsőként közölte személyes hangvételű képeit az Instagramon.

Fotó: David Guttenfelder/AP/Instagram

Fotó: David Guttenfelder/AP/Instagram

Mint a fotós a Time-nak nyilatkozta: “Senki sem tudja igazán, hogy milyen is Észak-Korea, úgy érzem, hogy ebben a tudósításban hatalmas lehetőség és hatalmas felelősség is van.” A fotós azt is hozzáteszi, hogy mivel itt mindig csak hivatalos felügyelet alatt fotózhat csak, “nem könnyű olyan képeket készíteni, amit a fotóriporterek jónak tartanak. Ezért aztán az egész inkább gyűjtögetés. Ha minden darabkát összegyűjtesz, akkor kezd valami érdekes kép kirajzolódni.”
A korábban antropológiát tanult fotóriporter például elkezdett artifacts címen (sajnos nem hashtagelve) egy sorozatot az Instagramon az Észak-Koreában talált érdekes tárgyakról. Úgy fogalmaz, hogy “ezek is annak a kirakósnak a részei, amit próbálok kirakni.” Az Instagram képei közt azért akadnak egyéb tájak is, de szerinte az amerikai városokat sem fényképezi olyan nagyon máshogy, mint Észak-Koreát.

Érdemes megnézni a képeit:

Te mit gondolsz Gutenfelder Instagram és egyéb képeiről?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!