Újabb GoPro hiba: Megsül a 64GB MicroSD

GoPro-SanDisk64GB-MicroSD-burn-fire-illustrationÚjabb problémára derült fény a GoPro akciókamerák legújabb generációjával. A 64 GB-os MicroSD kártyákat egyszerűen megsüti, így nem csak elvesznek a felvételek, hanem a kártya is használhatatlanná válik. Szerencsére a márkás kártyákat garanciában cserélik, de ez csak apró vigasz, nem építenék rá.

Mint azt a GoPro hivatalos fórumára hivatkozva angolul a PetaPixel, magyarul pedig a Printscreen is megírta, újabb hibára derült fény a GoPro Hero3 Black kameráknál. Ez jóval súlyosabb, mint amit nemrég magam fedeztem fel, bár nagyon nem bánom, hogy én nem találkoztam az újabb problémával.
A problémával azok találkoztak, akik a kamera által használható legnagyobb, 64 GB-os MicroSD kártyákat használják. Szerencsére ilyen nagy kártyára viszonylag kevesen költenek és a kisebbekkel nincs probléma. Aki viszont mégis a legnagyobb kártyát teszi a kamerába, azt kockáztatja, hogy egy egyelőre ismeretlen eredetű hiba tönkreteszi a kártyát. A hiba ráadásul alattomos, nem azonnal következik be. Az elbeszélések alapján néhány napig bátran hiheti magát szerencsésnek a tulajdonos, hogy őt elkerülte a hibás széria, és csak később jelentkezik a hiba.
A kijelzőn ugyanaz az “SD err” jelzés jelenik meg, amit akkor is jelez a készülék, ha formázatlan, vagy túl kis írási sebességű, vagyis videó felvételre alkalmatlan (például a telefonunkból kibányászott noname) kártyát próbálunk a kamerába tenni. Épp csak ezután a 64-es kártyák más eszközben sem fognak többé működni. A beszámolók szerint a SanDisk kártyákat még akkor is még garanciálisan cserélik, ha így hibásodtak is meg. Aki pedig teheti, egyelőre inkább kisebb kártyákat használjon, a készülék úgysem képes egy akku töltéssel annyi anyagot rögzíteni, amennyi egy nagyobb kártyára elfér.

Kiegészítés: Idő közben frissült a GoPro firmware, elvben ezeket a hibákat is javították benne. Tapasztalatokról egyelőre nem tudok semmit. Ha te igen, írd meg kommentben!