Fotózz, mint egy profi a Spektrummal!

Fotozz-mint-egy-profi-Spektrum0A Spektrum sorozatában profi fotósok adnak praktikus és közérthető fényképezési tanácsokat tanulni vágyó amatőröknek, hogy minél jobb fényképek szülessenek. Profi persze ettől senkiből sem lesz, de a látásmód fejlesztésében mindenképpen sokat segíthetnek ezek a tanácsok. Főleg kezdő fotósoknak, mert aki olvasott már szakmai könyveket, vagy tanult fotózást, annak nem biztos, hogy sok újdonságot mond majd.

Szokás kiakadni a “Fotózz, mint egy profi” jellegű reklámszlogeneken, főleg mivel ez is hozzájárul, hogy egyre kevesebben tartják a fotózást szakmának. Nem is alaptalan az ellenkezés, különösen, ha újabb eszközöket próbálnak eladni vele, amik azt a tévhitet erősítik, hogy nem kell érteni hozzá, hogy remek képek szülessenek.
Ezt a sorozatot éppen az a fontos tényező különbözteti meg a többi ilyen hangzatos felhívástól, hogy itt legalább tényleg tudással próbálják gazdagítani a nézőt. Nem egy újabb kütyüt próbálnak eladni, amitől majd jobb képeid lesznek, hanem a látásmódot próbálják formálni, hogy megközelítésben és szemléleti dolgokkal hogyan lehet jobbá tenni akár egy mobilos fényképet is. Mondjuk ez a szellemiség talán lehetne hangsúlyosabb is a sorozatban, hogy mindenki számára világos legyen, hogy itt nem profit akarnak a kezdőkből képezni, csak néhány hasznos tanáccsal kitölteni a reklámok közti műsoridőt.

Fotozz-mint-egy-profi-Spektrum2Az angol ismeretterjesztő sorozat minden epizódjában más brit fotográfus ismerteti meg az epizódban szereplő fotózás iránt érdeklődőkkel a saját fotózási műfajának néhány jellegzetes alapelvét. Az epizód elején szemléltetik, hogy mit tartanak fontos alapismeretnek, bemutatnak néhány szakmai fogást, aztán megnézhetjük, hogyan alkalmazzák a tanultakat a gyakorlatban és végül – természetesen bátorító szuperlatívuszokban – értékelik a kivitelezést.

Fotozz-mint-egy-profi-Spektrum1Nagy csodát vagy hatalmas szakmai titkokat ne várj tőle! Senki nem fog megtanulni a sorozat 6×30 perce alatt fényképezni, profi sem lesz belőle. Viszont fontos szemléleti alapokkal ismerkedhet meg, és garantáltan hasznosabban tölti az idejét, mint a kereskedelmi tévék többi műsorával.
A műsor amagőröknek szól, akik eddig csak kattintgattak, ahogy jött. Az ő fotóikba igyekeznek egy kis tudatosságot vinni és megmutatni, hogy sokkal jobbak lehetnek a képeid, ha exponálás előtt egy kicsit átgondolod azokat.

A hat részes sorozatot (legalább) egyszer már teljes egészében levetítette a Spektrum, de tegnap újra előrőlkezdték és minden nap másik epizódot adnak (többször is). December során még több alkalommal vetíteni fogják a sorozat legtöbb epizódját, érdemes valahol bekapcsolódni, hátha neked is ad néhány hasznos gondolatot, vagy legalább olyan tippet, amit más kezdőknek érdemes elmondani.

Magyar cím: Fotózz, mint egy profi! (angol ismeretterjesztő sorozat, 2010)
Eredeti cím: How To Take Stunning Pictures
Házigazda: Suzi Perry
Szakértők: Harry Borden, Emily Quinton, Charlie Waite, Bob Martin, Tim Flach, Martin Parr
Sugározza: Spektrum
Időpontok:

 • 1. rész, Portréfotózás, Hétfő (2013. Április 14.) 19:30
 • 1. rész, Portréfotózás, Kedd (2013. Április 15.) 05:30
 • 2. rész, Esküvőfotózás, Kedd (2013. Április 15.) 19:30
 • 2. rész, Esküvőfotózás, Szerda (2013. Április 16.) 05:30
 • 3. rész, Tájfotózás, Szerda (2013. Április 16.) 19:30
 • 3. rész, Tájfotózás, Csütörtök (2013. Április 17.) 05:30
 • 4. rész, Akciófotózás, Csütörtök (2013. Április 17.) 19:30
 • 4. rész, Akciófotózás, Péntek (2013. Április 18.) 05:30
 • 5. rész, Állatfotózás, Csütörtök (2013. December 5.) 15:30
 • 6. rész, Nyaralási fotók, Szombat (2013. December 7.) 16:30

Readers Comments (4)

 1. Takács Lajos PiXLator 2013.12.03. @ 20:33

  Köszönöm szépen az infót, ha nem írod meg a blogodban akkor nem állítom be felvételre a boxot és lemaradok valami nagyon jó sorozatról.

 2. Matyi012345 2013.12.07. @ 16:30

  Biztos jó ötlet ez? Még több lesz a magát profinak gondoló kattogtató. Talán valami más címmel jobb lenne.

  • A címmel én se értek egyet. Talán azt akarták kifejezni vele, hogy profik adnak benne tanácsokat, de a társadalmi hatása miatt nem tartom szerencsésnek.
   Azt viszont mindenképpen jónak tartom, hogy tanácsokat és tudást próbálnak terjeszteni – ennél sokkal aktívabban és szélesebb körben kellene csinálni.

Comments are closed.