Láthatatlan Madárfotós: Máté Bence titkai

Bence a Phantom kamerával a forgatáson
Készítő ismeretlen

2011. karácsonyán mutatták be a Spektrum műsorán a Máté Bencéről és különleges madárfotózási módszereiről készült dokumentumfilmet. Különleges film egy különleges természetfotósról. Most pedig saját titkairól és a film készítéséről is mesél.

Máté Bence
Még csak 26 éves, de mire kiöregedett az ifjúsági korosztályból már szinte mindent elért, amire csak vágyhat egy természetfotós. Bár Wikipédia szócikkéből hiányzik, lakhelye, Pusztaszer díszpolgárrá avatta, nevét és képeit ismerik a helybeliek, és a szélesebb közönség is, és ami talán sokkal fontosabb (különösen mostanában), hogy elismerik szakmai körökben is. Remek természetfotókat készít, amikkel rangos díjakat nyer világszerte, és itthon is. Még mindig a Magyar Természetfotós Szövetség legfiatalabb tagja, de idén már Az év természetfotósa pályázat zsűrijében ült, miután a korábbi években rendszeresen megnyerte azt, akárcsak a nemzetközi Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year pályázat Eric Hosking-díját (egymás után sorban négy alkalommal), és a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját is.
Bence bepillantást enged különleges világába. Nem titkolja munkamódszereit, sőt szívesen megmutatja azokat, és bárkit odaenged tucatnyi leshelyéhez is, melyek nem csak Magyarországon, de más kontinenseken is fellelhetők. Az utóbbi években természetfotó turizmussal foglalkozik, hogy más fotósok ne csak megismerhessék, hanem használhassák is szakmai fortélyait. Sőt most is épp azon dolgozik, hogy még többen betekinthessenek a munkájába, és a madarak életébe.

BenceMate-docuShooting-Camera

Madárfotós a lesben
Készítő ismeretlen

A Láthatatlan Madárfotós
A Spektrum Televízió számára Molnár Attila Dávid rendező és Tóth Zsolt Marcel operatőr készítette el az egyedülálló dokumentumfilmet, amiben világszínvonalú látványtechnikával mutatják be a legkiválóbb természetfotós munkáját. A dokumentumfilm nem csak témájában, hanem képi megoldásaiban is teljesen egyedi, és alaposan kigondolt. A kamera mindig mozgásban van, él és mesél. De nem egy tengeri betegséget keltve imbolygó handycamet kell elképzelni, nem is egy vállkamerát. A készítők minden kamera mozgást pontosan megtervezve, felépítve, kidolgozva valósítanak meg a filmben. Persze olykor az élet felül, vagy inkább tovább írta a forgatókönyvüket. A film egyes részletei portré jelleggel ismertetik meg velünk Bencét. Néhol ő maga mesél, míg a film más mozzanatai szinte önálló természetfilmet alkotva mutatják be a Bence által fotózott madarak viselkedését.
A lassított felvételek készítéséhez világszerte előszeretettel használt nagy sebességű Phantom kamerával készült 1000 fps videókat nem egy esetben maga Bence találta ki és valósította meg a filmhez, hiszen neki van legnagyobb tapasztalata a madarakkal, és ő ismeri őket. Sőt a forgatási kalandok egy része is ehhez a rendkívül ritka és drága kamerához fűződik.

Vetítési időpontok:

  • A Láthatatlan madárfotós 1. rész: A csodatévő víz
    2014. December 31. (Szerda) 06:00 Spektrum
  • A Láthatatlan madárfotós 2. rész: A három albérlő
    2015. Január 1. (Csütörtök) 06:00 Spektrum
  • A Láthatatlan madárfotós 3. rész: A halvacsora
    2015. Január 2. (Péntek) 06:00 Spektrum

Máté Bence előadása a naturArt minifesztiválon:

A három részes minisorozat premierje 2011. december 26-27-28-án délután volt. Azóta több alkalommal ismételték,

BenceMate-natureShooting-cameraInWater

A legismertebb kép Bencéről – nyakig vízben
Készítő ismeretlen

Kalandok a terepen
Bence munkájából adódóan is érdekesebbnél érdekesebb helyzetekbe kerül, amikről előszeretettel sztorizik mind természetfotós fesztiválokon (különösen érdemes megnézni a videót), mind tévéinterjúkban (MTV, DunaTV), és újságokban (Pixinfo nagyinterjú, Index, Origo, CommentComSpottr, stb). Ezekből szedtem most csokorba egy válogatást. Érdemes megnézni őket, Bence tényleg érdekes személyiség, és érdekesek a képei, és munkássága is.

Válogatás a Bencéről megjelent érdekesebb cikkekből:

Kiegészítés: A képek a Spektrum sajtóanyagából származnak, sajnos a szerzőik neveit nem ismerem, így nem tudtam feltüntetni sem, viszont úgy gondoltam, hogy a Bence munkájáról és a dokumentumfilmről szóló írásba ezek a képek jobban illenek, mint a saját képeim Bencéről és az úszó lesről, amit a budapesti sajtótájékoztatón készítettem.

A dokumentumfilm előzetese:

Kiegészítés: A teljes film ingyen megtekinthető a Filmdzsungel weboldalán.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!