Ott repül az űrhajós kamerája

Forrás: NASA

Forrás: NASA

A Gravity című film előtt ha nem is közismert, de ismert volt, hogy az űrben dolgozó űrhajósnak mindent ki kell kötnie, hogy ne repüljön el a végtelen űrbe. De megesett már a NASA űrhajósaival, hogy egy-két szerszám elszabadult. Most például egy repülő kamera felvétele került elő.

A PetaPixel osztotta most meg azt a videófelvételt, ami Sunita Williams űrhajós 2006-os hét órás űrsétája során történt.
Az űrben dolgozva elszabadult ugyanis a kamerája és súlytalanul lebegve távolodni kezdett tőle és az űrhajótól. A felvételen hallható a houstoni központtal rádión folytatott párbeszéd is:

-Uh, Suny, a kamera mögötted van. Remélem, hogy kikötötted, mert úgy látszik, hogy a kar és a reflektor alatt van.
-Nincs kikötve. Kikapcsolódott a rögzítése.
-Oké, látjuk…


Úgy tűnik, hogy a fényképezőgép rögzítés – Földi környezetben leginkább nyakpánt – használata kimaradt az űrhajósoknak szóló fotós kézikönyvből. Még érdekesebb viszont a második felvétel, amit 2011-ben töltöttek fel a NASA honlapjára. Ez ugyanis, ha hinni lehet a feltételezéseknek, a második videó Williams elszabadult kamerájának felvétele is lehet, amint a szerkezet tehetetlenül pörög az űrben.
Az persze távolról sem biztos, hogy tényleg az, aminek látszik és nem hamisítvány. Főleg mivel pontosan azt sem tudjuk, hogy milyen kamera szabadult el. Többek szerint az első videón DSLR-nek látszik, amik akkor még nem tudtak videót rögzíteni. Viszont már akkor is használtak videókamerákat és az sem kizárt, hogy a felvétel is így maradt meg, mert maga a kamera aligha került elő, talán még ma is ott kering a többi űrhulladék között – amik közt akadhat még néhány másik kamera is.
Minden esetre érdekes hangulatképet mutat, milyen lehet elveszett űrkamerának lenni és képernyővédőnek sem utolsó.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!