Űrhulladék lesz az űrhajós Nikonból

Nikon-space-garbage

NIkon reklámfotó

Régóta csodáljuk az űrben készült fotókat, viszont nem mindenki tudja, mi lesz a fényképezőgépek sorsa. Hosszú ideje szokás az űrhajósoknál, hogy a fotózáshoz felvitt fényképezőgépeket – sok más egyéb felszereléssel együtt – hátrahagyják, hogy annyival is kevesebb felesleges holmit kelljen lehozniuk.

Régen terjed a híre, hogy a holdraszállást megörökítő Hasselblad gépek még mindig ott hevernek az amerikai zászló és Armstrong lábnyoma körül. Most viszont a legfrissebb képeket készítő Nikon D3x szettről derült ki, hogy az űrhajósok egyszer használatos gépként tekint rájuk. A memóriakártyákat kiveszik a gépből, és visszahozzák, mivel nem foglal sok helyet, és a súlya tömege sem nagy. A fényképezőgépet viszont otthagyják az egyik orbitális pályára álláshoz szükséges modulban, ami a visszaúton leválik, és a Föld légkörébe lépve elég.

Mint a CosmicLog fogalmaz, a Szojuz típusú rakétáknál szokásos eljárás, hogy a poggyász-túlsúllyal úgy spórolnak, hogy minden nélkülözhető dolgot a leváló modulban hagynak….még akkor is, ha az a poggyász 8000 dollárba (kb másfél millió forint – magyar boltokban inkább kettő) kerül, mint ez a Nikon fényképezőgép.

PaoloNespoli-astronaut-photographer

Paolo Nespoli

Paolo Nespoli nemrég készített rendkívüli képeket a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Endeavour űrsiklóról. Eleinte nem lehetett tudni, hogy milyen felszereléssel készültek a képek, mert azt orosz utitársai nyomták a kezébe. Végül a földi pixelvadászok megfejtették az EXIF adatokból, hogy egy Nikon D3x-et használt 24-120 mm objektívvel. Pedig a PhotoRadar (sok képes) interjúja szerint Nespoli egy Nikon D3s és egy D2X-et vitt magával, egy 3D fotózásra alkalmas Fuji FinePix REAL 3D W1 mellett. Hogy ezekkel mi történt, azt nem tudni
Mindenki azt hitte, hogy a földetérés után Nespoli kisétál a leszálló modulból a zsebében a kártyával. Viszont ez nem így történt, mivel a kártyát az űrhajóban kellett hagynia, hogy az áteshessen az oroszok rakomány feldolgozó procedúráján, ami tovább késleltette a képek megjelenését.
Nespoli egyébként nem fotós, életrajzában semmi nem utal rá, hogy a hobbin kívül bármi köze lenne a fotózáshoz. Talán ő is csak a NASA fotózási gyorstalpalóját végezte el. Az 54 éves űrhajós az olasz hadsereg veteránja, magán pilóta, ejtőernyős, és könnyű búvár. A ’80-as években ENSZ békefenntartóként járt Libanonban. Hat hónapos űrhajós küldetése során mégis rengeteg fotót készített, és remek asztro-fotósnak bizonyult, amit mi sem bizonyít jobban, mint a küldetés Flickr oldala. Többek közt Nespoli készítette az első 3D fotót az űrben (3D szemüveg kell hozzá).