Űrhulladék lesz az űrhajós Nikonból

Nikon-space-garbage

NIkon reklámfotó

Régóta csodáljuk az űrben készült fotókat, viszont nem mindenki tudja, mi lesz a fényképezőgépek sorsa. Hosszú ideje szokás az űrhajósoknál, hogy a fotózáshoz felvitt fényképezőgépeket – sok más egyéb felszereléssel együtt – hátrahagyják, hogy annyival is kevesebb felesleges holmit kelljen lehozniuk.

Régen terjed a híre, hogy a holdraszállást megörökítő Hasselblad gépek még mindig ott hevernek az amerikai zászló és Armstrong lábnyoma körül. Most viszont a legfrissebb képeket készítő Nikon D3x szettről derült ki, hogy az űrhajósok egyszer használatos gépként tekint rájuk. A memóriakártyákat kiveszik a gépből, és visszahozzák, mivel nem foglal sok helyet, és a súlya tömege sem nagy. A fényképezőgépet viszont otthagyják az egyik orbitális pályára álláshoz szükséges modulban, ami a visszaúton leválik, és a Föld légkörébe lépve elég.

Mint a CosmicLog fogalmaz, a Szojuz típusú rakétáknál szokásos eljárás, hogy a poggyász-túlsúllyal úgy spórolnak, hogy minden nélkülözhető dolgot a leváló modulban hagynak….még akkor is, ha az a poggyász 8000 dollárba (kb másfél millió forint – magyar boltokban inkább kettő) kerül, mint ez a Nikon fényképezőgép.

PaoloNespoli-astronaut-photographer

Paolo Nespoli

Paolo Nespoli nemrég készített rendkívüli képeket a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Endeavour űrsiklóról. Eleinte nem lehetett tudni, hogy milyen felszereléssel készültek a képek, mert azt orosz utitársai nyomták a kezébe. Végül a földi pixelvadászok megfejtették az EXIF adatokból, hogy egy Nikon D3x-et használt 24-120 mm objektívvel. Pedig a PhotoRadar (sok képes) interjúja szerint Nespoli egy Nikon D3s és egy D2X-et vitt magával, egy 3D fotózásra alkalmas Fuji FinePix REAL 3D W1 mellett. Hogy ezekkel mi történt, azt nem tudni
Mindenki azt hitte, hogy a földetérés után Nespoli kisétál a leszálló modulból a zsebében a kártyával. Viszont ez nem így történt, mivel a kártyát az űrhajóban kellett hagynia, hogy az áteshessen az oroszok rakomány feldolgozó procedúráján, ami tovább késleltette a képek megjelenését.
Nespoli egyébként nem fotós, életrajzában semmi nem utal rá, hogy a hobbin kívül bármi köze lenne a fotózáshoz. Talán ő is csak a NASA fotózási gyorstalpalóját végezte el. Az 54 éves űrhajós az olasz hadsereg veteránja, magán pilóta, ejtőernyős, és könnyű búvár. A ’80-as években ENSZ békefenntartóként járt Libanonban. Hat hónapos űrhajós küldetése során mégis rengeteg fotót készített, és remek asztro-fotósnak bizonyult, amit mi sem bizonyít jobban, mint a küldetés Flickr oldala. Többek közt Nespoli készítette az első 3D fotót az űrben (3D szemüveg kell hozzá).

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!