Cápák a keresőmben

SelmecziDaniel-capa-photoJamesAbernethy

Selmeczi Dániel munka közben
Fotó: James Abernethy

Elkészült a Selmeczi Dániel búvárfotósról készült dokumentumfilm DVD változata. Ismerd meg, hogyan látja a tengerek veszedelmes ragadozóját, aki évek óta köztük készíti víz alatti fotóit.

Cápák a keresőmben alkotói között ugyanaz a Molnár Attila Dávid szerepel rendezőként, aki korábban Máté Bence munkáját is megfilmesítette a nagy népszerűségnek örvendő Láthatatlan Madárfotós címmel. Ezúttal Selmeczi Dániellel és Sásdi Zsolt búvár operatőrrel dolgozott együtt, akik a víz alatti felvételeket készítették. Mint azt előttem számos másik lap is megírta (Origo, Bors, Népszava, Helyi Téma, RTL Klub 1, RTL Klub 2), a film különös módon nem a cápák veszélyességéről szól. Mint Selmeczi Dániel szinte egyetlen megszólalásából sem maradhat ki, az emberek sokkal veszélyesebbek a cápákra, mint fordítva. A búvár annyira megszánta ezeket a különleges vízi ragadozókat, hogy a film jelentős részében éppen arra koncentrál, hogy bemutassa hogyan vadásszák le őket, és hogyan sodródik a kipusztulás felé a legtöbb cápafaj.

Buvar-foto-felszereles-photoSelmecziDaniel

A búvárfotós felszerelése szárazon

Persze ha már (búvár) fotósról van szó, érdemes emlegetni a fotózást és a felszerelését is. Hiszen víz alatt fotózni sokkal nehezebb, mint a szárazföldön. Nem csak a fény kevesebb és a látótávolság jóval limitáltabb a vízalatt. Mozogni is 3D-ben kell a fotósnak, és objektívet cserélnie sem olyan egyszerű, mint a felszínen. Ezekről is mesél a Pixinfo vele készült interjújában.

Érdemes megnézni alább a film előzetesét, illetve Selmeczi Dániel honlapját is. A filmet pedig megrendelheted az azt készítő Termeszetfilm.hu weboldalán.

Kiegészítés: Kicsit több, mint egy évvel a magyarországi DVD megjelenés után a film elérhetővé vált online kölcsönözhető/megvásárolható formában, így nincs többé szükség postázásra sem, online bármikor megnézheted – érdemes!

Cápák a keresőmben – Trailer from Filmjungle on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!