Az Atlantis utolsó (előtti) útja – a fotelből

Atlalntis-launch-Reuters-photo-by-scott-audette

Fotó: Scott Audette/Reuters

A Spottr tette nemrég közzé szűkszavúan azt a videót, amiben a Reuters fotóriportere Scott Audette mutatja be, hogyan fényképezte kedvenc kocsmájából az Atlantis startját.

Ahogy minden ilyen esetben tenni szokták, a híügynökségek most is több fényképezőgéppel, sőt több stábbal vonultak fel, hogy megörökítsék az ürrepülő fellövését. Különösen mivel ez az Atlantis utolsó útja. Ilyenkor szinte hagyomány mindenféle szögből megörökíteni a kilövést. Már csak azért is, mert erről nem szabad lemaradni. Önmagában is hír az űrrepülő fellövése, hátmég az utolsó út. Pláne ha netán úgy jár mint a Challenger….de szerencsére nem járt úgy.

Scott Audette ezúttal is felállította gépét a Kennedy Űrközpont 39C kilövö állásánál a gépét (amiről korábban már beszámolt a Reuters blogján is). Ezúttal azonban egy kis kísérletező kedvvel WFT-E4II wifi adót szerelt a fényképezőgépére, wifi routert telepített a helyszínen levő közvetítő állásába, és kedvenc kocsmájából egy iPaden keresztül felügyelte a gépet. A WFT-E4II lehetőséget ad rá, hogy vezeteék nélkül egy FTP szerverre továbbítsa a fényképezőgép képeit, ahova akármilyen Internet böngészésre alkalmas eszközzel – jelen esetben az Apple iPadjével – be tud lépni az ember, és már válogathat is a képek között, illetve elelnőrizheti, hogy minden rendben van-e.
A megoldás újszerű, de azért nem forradalmi. Végülis ilyen, és hasonló megoldások eddig is léteztek, és olyan sokban nem tér el a megszokott módszertől. Már eddig is hangkioldókkal dolgoztak, és a képeket eddig is egy FTP szerverre küldték: Az újítás, amiről saját blogján beszámol Audette, hogy most nem kellett minden képet továbbítani a Reuters szerverére. Helyette egy iPaddel vacsora közben figyelhette milyen képek készültek, kiválaszthatta a legjobbat és elég volt csak azt továbbítani az ügynökség előfizetői felé.
Az ötlet onnan jött, hogy kedvenc kocsmájában feltűnt az Apple egyik munkatársa a két nappal korábban bemutatott iPaddel, és a helyzet szinte kiáltott érte, hogy teszteljék. Mint meséli, már az első próbálkozásnál tökéletesen működött a szállodai hallból. “Látnotok kellett volna az emberek arcát a szállodában, mikor elmondtuk nekik, hogy épp mit csináltunk. Ez megfizethetetlen élmény.” Aztán már csak élesben kellett kipróbálni az Atlantis utolsó startjánál.

Canon 5D Mark II and the ipad, oh my! from Scott Audette on Vimeo.

Kicsit más megközelítésű videó a Discoveryről
Ugyanezt az eseményt örökítette meg Scot Andrews, Stan Jirman és Philip Scott Andrews is. Ők szintén Canon EOS 5D mark II gépeket használtak, ám a kilövés távvezérelt fotózása helyett alaposan kigondolt elhelyezéssel a Discovery kilövésre való felkészítését dokumentálták. Stop trükk módszerrel készítettek több ezer fotóból igen hangulatos, és nem mindennapi videót. Az űrsikló előkészítésének hat hetes munkálatait sűrítik bele 3 perc 52 másodpercnyi videóba.
Ennek a projektnek sokal inkább kulcsa, hogy milyen időzítéssel, és főleg, hogy hova helyezik el a fényképezőgépeiket (meg persze, hogy arra engedélyt is kaptak a NASA-tól), mint az, hogy milyen gépet is használnak. A videó attól különleges, hogy olyan dolgot és helyeket mutat be, “ahol nem járt ember azelőtt” (jobbára a NASA munkatársain kívül persze). De ez nem az Enterprise űrhajó, hanem a Discovery űrsikló…

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!