Így torzul a szépérzékünk a fotómanipulációktól

Készítő ismeretlen

Előtte-utána….igen, ez ugyanaz a lány!
Nézd meg a videót!

Fotó: Mike Annese

Újabb látványos videó mutatja be, hogyan alakulnak át a modellek a fotózás után a retusőr számítógépén. A videó pedig azt hivatott elérni, hogy végre leszokjunk az agyon retusált modellfotókról és a természetes szépséget keressük inkább.

Már nem egy hasonló videóról írtam én is, az Internet szinte tele van velük, akik pedig érdeklődnek is a fotók retusálása iránt, azok még több oktató videót ismernek, ahol ilyen és még ilyenebb trükköket mutantnak be. Volt már videó durvább átalakulásról is, Nánási Pál tévében is szerepelt vele, Puzsér Róbert csak kiakadt miatta, mint sokan, a legemlékezetesebb pedig talán a Dove reklámja volt annak idején.

Sajnos a legújabb videóból nem derül ki, hogy vajon ki és pontosan miért is csinálta. Hogy jó szokásom szerint megemlítsem a korrekt forrásmegjelölést, sem a fotós, sem a munkáját bemutató retusőr nincs nevesítve. Sőt a cél sem, hogy miért is készült a videó. Csak sejthetjük, hogy az eltorzult média képre és a természetesség háttérbe szorulására akarja felhívni a figyelmet. A legtöbb megosztásban persze ezt emelik ki, de az sem kizárt, hogy egy ügyes PS zsonglőr akart így villogni, hogy ő bármit meg tud csinálni és minden más csak belemagyarázás.

Készítő ismeretlen

Sminkelni sem egyszerűbb PhotoShoppal
Fotó: Mike Annese

Tapasztalat és a tanulságok Sokakat meglep, amit a videón látnak, nekik még sok csodát lehet mutatni. Pedig ezek egy kellően tapasztalt retusőr eszköztárában nem is olyan bonyolult trükkök. Sokakat viszont annyira nem lep meg mindez, hogy az első dolog, amit szinte bármelyik fotóalany mondani szokott, hogy “majd megcsinálod PhotoShoppal”.

Ez az, ami miatt sokan már megfésülködni, vagy a ruhájukat megigazítani se szoktak. Sőt a fotós rutinjuknál PS tudásukban magabiztosabb kezdő fotósok is előszeretettel választják a könnyebbnek hitt utat: “áhh, nem számít a vacak háttér, nem gond, hogy rosszak a fények, majd kifotosoppolom”. Sőt sokan ugyanezt a hibát elkövetik a sminkkel és a fodrásszal is.
A talpraesettebbek csak egy párszor követik el ezeket a hibákat, aztán rájönnek, hogy a fotózás előtt egy kevés idő és némi körültekintés ráfordításával sok-sok órányi felesleges retusálástól kímélhetik meg magukat. A kevésbé okosak újra és újra szívatják magukat vele, hogy a fotózáskor hanyagul elkövetett hibákat utólag kiretusálják a képeikről – ráadásul általában mindezt senki nem fizeti meg nekik. Az igénytelenebbek meg leadják a képeiket a rajtuk felejtett hibákkal együtt és nem értik, hogy az igényesebb megrendelő miért idegeskedik a fejéből kinőtt fogas, vagy épp konnektor miatt. De a fotózás, mint tudjuk nem szakma….ahogy a retusálás sem.

A női arc evolúciója a Dove reklámjában
Részletekért katt a képre!

A sajtófotóban kifejezetten tilos bármilyen retus. Ha jól csinálják, akkor legalább annyira, mint ha rosszul. Persze mindig vannak, akik próbálkoznak vele és aztán jobbára meg is égetik vele a kezüket. Igaz hogy az is örök vita forrása, hogy hol is húzódnak pontosan a határok, hogy mit szabad és mit nem. A divat szakmában is egyre gyakrabban kerül elő a kérdés, hogy le kellene szokni a retusról. Időnként egy-egy cég kötelezettséget is vállal erre. De hogy hol húzódnak majd az új szabályok határai, az itt is legalább annyira vitatott – és várhatóan sok botrány forrása is – marad majd. Törekedni viszont mindenképpen fontos a természetességre és a hitelességre. Amihez többek között az is hozzátesz, hogy szerepel valahol a fotó forrása is…

Kiegészítés: Mint a Facebookon egy olvasó megosztotta, kiderült, hogy a videót a Global Democracy készítette Idea 9 Disclaimers for airbrushing models címszó alatt. Céljuk felhívni a figyelmet a médiafogyasztásra nevelés fontosságára. Sőt, ahogy illik, ők a közreműködőket is feltüntették (bár a retusőrre nem tértek ki ők sem), szerepeljenek hát itt is:

  • Fotó: Mike Annese
  • Haj és smink: Emma Hack
  • Rendező: Tim Piper from Piro
  • Modell: Sally Gifford
  • Zene: Friends of Monkeys
  • Mix: Pull
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!