Az ’56-os forradalom eddig ismeretlen fotói

Fotó: Nagy Gyula/Fortepan

Fotókért katt a képre!
Fotó: Nagy Gyula/Fortepan

Az 1956. október 23-ai eseményeket megörökítő rendkívüli képek kerültek idén nyáron a Fortepan gyűjteménybe. Ritka, fontos és páratlan dokumentumai a történelmi eseményeknek.
A Fortepan esetében ritka módon nem ismeretlen készítők kidobásra ítélt képeiként kerültek gyűjteménybe, így a fotós neve és a képek története is ismert és érdemes is megismerni.

A Fortepan blogon részletesen is leírják Nagy Gyula történetét. A műszaki emberként és fotólabor vezetőként dolgozó fotós szenvedéllyel és rendkívüli alapossággal fényképezte  a forradalom eseményeit.

Fotó: Nagy Gyula/Fortepan

Fotókért katt a képre!
Fotó: Nagy Gyula/Fortepan

Szokása szerint két géppel járt, egy cégessel és egy sajáttal, ami a forradalom leverése után talán nem csak az ő életét mentette meg, hanem a fotók túlélését is biztosította. Letartóztatták, házkutatást tartottak nála, de mivel a hivatali géppel készült képeket bevallotta, így csak azokat foglalták le és a saját gépével készült tekercsei megmaradhattak és a Fortepanhoz került negyven tekercs filmből most 560 felvétel bárki számára elérhető.

Érdemes megnézni a képeket és elolvasni a történetet is:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!