Újabb fotók október 23-áról

Készítő ismeretlen

További fotókért katt a képre!
Készítő ismeretlen

1956. október 23-án tört ki a forradalom az orosz megszállás ellen. Közel hat évtizede és már a rendszerváltás óta is eltelt huszonöt év. Azóta újra lehet forradalomnak hívni a történteket ellenforradalom helyett. A megemlékezésekről minden évben képek sora készül, de az igazán érdekes, hogy a forradalom idején készült képekből is rendre kerülnek elő újak, amiket még sosem láttunk.

Tavaly csak azokról írtam, amiket a Fortepan publikálta először Nagy Gyula képei közül. Pedig az Index is közzétett egy sor forradalmi képet, amik kalandos módon és sajnos a készítő kilétének ismerete nélkül kerültek hozzájuk. A képeket és történetüket érdemes megnézni az Index Nagykép galériájában. Ők idén a Fortepan képanyagából válogatva próbálták megeleveníteni ’56 világát – köztük egy korhű városszelfivel.

Az '56-os Life egy oldalpárjaTovábbi fotókért katt a képre!

Az ’56-os Life egy oldalpárja
További fotókért katt a képre!

A Life tavaly emlékezett meg a forradalom eseményeiről az ’56 november 12-i számuk online publikálásával, ami mellett héhány korábban nem publikált képet is közzétettek Michael Rougier fotóriporter budapesti képeiből – mivel nem csak John Sadovy képeit közölték a forradalomról annak idején.

Üllői út - József körút kereszteződése, szemben a Corvin közKészítő ismeretlenForrás: Abcúg/Fortepan

Üllői út – József körút kereszteződése, Corvin köz
További fotókért katt a képre!

Készítő ismeretlen
Forrás: Abcúg/Fortepan

Az Origo korábbi munkatársainak egy része közreműködésével működő Abcúg pedig egy előtte-utána típusú interaktív galériát készített a forradalmi helyszínekről. A városrészeket akkor és ma ábrázoló képpárok közül az egykoriakat a Fortepan archívumból gyűjtötték. A maiak forrását nem érezték fontosnak feltüntetni, így csak tippelni lehet, hogy a lap két fotósa (Hajdú D. András és Magócsi Márton) készíthette a főszerkesztő Tóth Sára által jegyzett három mondatos cikkhez. Egyébként ilyen képeknél nem is annyira a kép elkészítése jelent a fotós számára igazi kihívást, hanem a pontos helyszín megtalálása, hogy pont ugyanonnan, pont ugyanolyan kép készülhessen (nem is minden ilyne jellegű galériánál szokott sikerülni a tökéletes hasonlóság).

Manek Attila, Földi Imre, Soós Lajos, Kiss-Kuntler Árpád, Bánkuti András - fotóriporterként a Kossuth téren dolgoztak.Fotó: Stiller Ákos/HVG

Manek Attila, Földi Imre, Soós Lajos, Kiss-Kuntler Árpád, Bánkuti András – fotóriporterként a Kossuth téren dolgoztak (több más kollégával együtt)
További fotókért katt a képre!

Fotó: Stiller Ákos/HVG

A HVG fotó rovata pedig 1989. október 23-ára koncentrált, amikor Szűrös Mátyás kikiáltotta a Magyar Köztársaságot. A lap fotósai azt örökítették meg, hogy ismert közéleti személyiségek (és a teljesség igénye nélkül néhány fotóriporter) hol tartózkodott a történelmi pillanatban.

Attól tartok, a korunk miatt, hozzám hasonlóan egyre több olvasó nem tud válaszolni erre a kérdésre, de ha emlékszel rá, írd meg, hogy te hol voltál azon a jeles napon?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!