Trükkös iván légibemutatója

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Az idei Kecskeméti Repülőnap egyik(?) fénypontja az orosz Russkije Vityazi SU-27-es vadászrepülő kötelék bemutatója volt. Az Orosz Vitézek (ezt jelenti a nevük) előadása azonban sokaknak nem azt hozta, amit vártak volna tőlük.

Több féle véleményt is hallottam a Russkije Vityazi bemutatójáról, pedig azóta semmi időm nem volt, hogy utánaolvssak a repülőkedvelők fórumain. Van panaszkodott, hogy szinte semmit nem csináltak. Hallottam olyan véleményt is, hogy míg a többi kötelék apait-anyait beleadott, hogy szórakoztassa a közönséget, addig az oroszok csak azt mutatták meg hogyan repülnek “iskolakört” a kezdő pilóták. Akadt ismerősöm, aki egyenesen arra a kijelentésre ragadtatta magát, hogy “ezt még én is megcsináltam volna, pedig sosem repültem”.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A hivatalos szakkommentátori vélemény úgy hallottam (már amennyire hallottam a hangosítást a reptéren) az volt, hogy míg mások látványos show-t csináltak, addig az oroszok egy nagyon szigorú és nagyon oroszos bemutatót csináltak, ami inkább a szakmai precizitásra helyezte a hangsúlyt. Beszéltem olyan repülőkedvelővel is, aki ezt a nézetet osztja. Van viszont aki úgy tudja/gondolja, hogy az oroszok ennél sokkal látványosabb műsort szoktak csinálni és valami nem publikus okból csak a rossz időre fenntartott tartalék programot repülték le.
Számomra kicsit becsapós volt a programjuk. Az elején elég egyhangúnak tartottam ahogy repkedtek, így mikor elkezdtem mászkálni, hogy új helyeket és szögeket próbáljak ki, hogy érdekesebb képeket készítsek róluk, addigra kezdték el a látványosabb manővereiket, így némelyikről le is maradtam emiatt. A befejezés viszont egyértelműen a repülőnap (egyik?) leglátványosabb mozzanata volt.

Te mit gondolsz az orosz SU-27 bemutatóról?

Kiegészítés: A trükkös Iván kifejezés természetesen egyik kedvenc íróm, Tom Clancy talán legismertebb, Vadászat a Vörös Októberre című könyvéből származik, amit Sean Connery főszereplésével meg is filmesítettek, de a könyv és annak története, hogy hogyan lett belőle best seller, talán még a filmnél is érdekesebb.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!