Ronald Reagan: Ez egy nagyon jó könyv!

Tom Clancy: A medve és a sárkány

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Egy véletlen folytán láttam meg tegnap a válságos karácsony elôtti vásárban Tom Clancy: A medve és a sárkány címû könyvét. Ami megint reklám, de nem zavar.

Reagan elnök ide vágó idézetével élve “ez egy nagyon jó könyv!” Persze az akkori elnök ezt nem erre a Clancy könyvre mondta, hanem a Vadászat a Vörös októberre egy nem sokkal elôtte kezébe került példányra. Ami akkor még csak a haditengerészet “házi kiadásában” létezett, és egy újságíró kérdezett rá mit olvas. Ennél jobb reklámot aligha kaphatott volna az író.

Azóta számos bestsellert, több filmet, és számítógépes játék sorozatokat jegyez, amik ráadásul mind egészen jók. De természetesen egyik sem ér fel a regények szintjére. Tom Clancy rendkívüli alapossággal és realitással, sokoldalúan írja le gazdaság-politikai-akció-krimi jellegû történeteinek változatos helyszíneit, összetett karaktereit és bonyolult cselekményeit.

Az új kötetnek is csak egyetlen szépséghibája van. Ez nem a telefonkönyvvel (adnak ma még ki ilyen papír alapú kiadványt?) vetekedô vastagsága. Bár ma megjegyezte a földalattin egy idôs néni, hogy régen az ilyen vastag könyveket több kötetben adták ki. Az igazi gonddal akkor szembesültem, mikor a színes díszborítót elôvigyázatosságból levettem. Alatta a könyv kemény kötése rózsaszín. Pont úgy néz ki emiatt mintha valami homo erotikus Bibliával mászkálnék, mikor sokan már a könyv miatt is hülyének néznek. De sebaj, megéri, mert “ez egy nagyon jó könyv”.

Kiegészítés: A Vadászat a Vörös októberre bemutatását kihagytam, de egy részletesebb leírás olvasható a filmről az Apple blogon. A könyv nem sokban tér el a film váltzattól. Hasonlóan szórakoztató, hasonlóan jól sikerült, és hasonóan leköti az embert. Akárcsak a többi Tom Clancy könyv is.

És ha már adott a Vörös október hangulat, jöjjön egy filmelőzetes:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!