Repülési tipp fotósoknak: utazz fotós mellényben

Photo-vest

Fotós mellény

Sokan vitathatatlan előnyeik ellenére nem szeretik a fotós mellényeket. Én sem feltétlenül vagyok oda értük – főleg ha olyan kicsi a zseb rajtuk, hogy a kezem se fér bele, nemhogy más. Különleges előnyük viszont, hogy tele vannak zsebekkel, amiben rengeteg minden elfér. Ez munka közben sem egy hátrány, de repülésnél is nagyon jól tud jönni, ha sok fotós holmi van nálad.
Persze arra érdemes vigyázni, hogy a zsebtolvajoknak is több lehetőséget nyújthat egy sok zsebes mellény, szóval ennek a használatával is csak óvatosan.

A repüléssel csak a gond van
Repülővel utazáskor sok a probléma. Főleg a fapados társaságok világában, de hagyományos légitársaságoknál is képes gondot okozni a sok értékes holmi szállítása. Ezer féle rémtörténetet ismerek, hogy kinek mi okozott kellemetlenséget egy-egy utazásnál. Fotó felszereléssel különösen körülményes tud lenni az utazás. Egy csomó drága holmit cipelünk magunkkal, amik ráadásul gyakran még nehezek is.
Poggyászként nem szeretjük feladni az értékeket, mert félünk, hogy összetörik, vagy ellopják, a kézipoggyzász mérete és súlya tömege is korlátozott, a felárak pedig borzalmasak tudnak lenni. Valami megoldás mégis csak kell.

Scottevest utazó mellény

Scottevest utazó mellény

Vágd zsebre a problémát is!
A fotós mellény nagy zsebeiben sok minden elfér. Ezen én pont nemrég vitatkoztam egy ott dolgozóval a reptéren, de a légiközlekedés szabályai egészen egyszerűek: kézi poggyász, ami a kezedben van, ami viszont a zsebedben van, az hozzád tartozik. Úgyhogy zsebrevágtam a tükörreflexes fényképezőgépet. Nem tetszett neki, de nem tudott belekötni.

Végy tehát egy jó erős, nagy zsebekkel felszerelt fotós mellényt (ha ilyet nem találnál, akkor horgász/vadász mellény is megteszi – a NewsWear fotós mellénnyel viszont épp úgy támadhatnak gondjaid, mint a különféle övtok rendszerekkel, mert kialakítása miatt nem biztos, hogy elfogadják mellénynek, vagyis ruhadarabnak, hanem plussz táskának tekintik, amivel megszaporodhatnak a gondok és a költségek). Pakold a mellény zsebeibe, ami a táskádban túlsúlyos, vagy túlméretes lenne. A becsekkolás és a hozzá tartozó bőrönd mérés, mérlegelés után pedig szépen visszapakolhatsz mindent a kézipoggyászodba és utazhatsz akár kényelmesen is. Egyszerűen be is teheted a mellényt is a fej feletti csomagtartóba, de a táska lehet, hogy jobban védi a holmit, hogyha valaki más is pakol a csomagtartóba, vagy a repülő esetleg rázkódni kezd egy légörvényben, esetleg leszálláskor (balesetről és légikatasztrófáról természetesen nem is beszélünk).

Persze nem állítom, hogy ez divat tanácsnak is elmegy. Az ember hajlamos elég hülyén kinézni egy ilyen Rambo öltözetben. Bár aki fotós munka közben is hord fotós mellényt, az vagy nem érzi így, vagy egyébként sem zavarja, hogy áll neki. Minden esetre sok gondot képes megoldani egy ilyen mellény. A zsebekben sok apróság, de ami igazán fontos, hogy nagyobb dolgok is kényelmesen elférnek, amik a kézipoggyász méretét vagy tömegét növelnék.

Scottevest utazó mellény

Scottevest utazó mellény

Nem csak fotósoknak hasznos
Az ötlet annyira komoly, hogy van cég, amelyik kifejezetten utazáshoz gyárt elegáns, mégis nagyon praktikus, sok zsebes mellényeket. A Scottevest kifejezetten azzal reklámozza termékeiet, hogy a 22 különböző helyén eldugott zsebebben szinte bármit kényelmesen magával vihet az utazó a repülőútra, anélkül hogy akár csak kézipoggyászt kéne magánál tartania. Reklámfilmjük (lásd alább) kifejezetten arra van kihegyezve, hogy öltözz utazóként, ne turistaként. Persze pont a fotós mellényeket állítják szembe saját termékükkel, ami nem is teljesen alaptalan. A Scottevest utazó mellény határozottan tetszetősebb és elegánsabb – viszont messze nem fér annyi minden a zsebeibe, mint ami az én egyik régi mellényembe – amit mellesleg egy vadász boltban vettem, így nem is nevezhető fotós mellénynek.

A Jakotogo kabát-táska hibrid megoldása

A Jakotogo kabát-táska hibrid megoldása

Hasonló megfontolással, csak a feltűnésmentes utazásra és az eleganciára talán valamivel kevésbé összpontosítva mutatta be nagy/sok zsebes kabát megoldását a Jaktogo cég. A 15 kg pakolhatóságú 14 zsebes kabátról az IHO cikke írt még 2012-ben.

Külföldre költöző ismerőseim mesélték, hogy ők a poggyászban túlsúlyt jelentő ruhákat csempészték fel ezzel hasonló módszerrel a repülőre. Na nem a zsebeikbe gyömöszölték az extra ruhát, inkább magukra vették újabb rétegekként. Mondjuk az út alatt leizzadtak, de felárat legalább nem kellett fizetniük érte. Viszont azért ezt sem érdemes túlzásba vinni, mert akadt már olyan, akinek azzal sikerült bekerülnie a világsajtóba, hogy 10 ingben és 8 nadrágban nem engedték felszállni a gépére.

Neked milyen nehézségeid szoktak lenni a repülővel utazáskor?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!