Ezért jött Joulupukki, a finn Mikulás repülővel

Joulupukki Finnair géppel érkezett Budapestre
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Bár én idén fényképeztem előszőr, már évek óta tudjuk, hogy repülővel (korábban Malévval, idén Finnair géppel) érkezik Magyarországra a finn Mikulás, Joulupukki. Most már azt is tudjuk, hogy miért…

A Family Guy horrorisztikus megoldása, hogy a zombivá vált rénszarvasok felfalták egymást. Bár jobban belegondolva az alábbi reklám se sokkal kevésbé morbid. Minden esetre rímel rá, hogy a Mikulás miért jött repülővel.

Érdekes, hogy a Wikipédia magyar Télapó szócikke azt írja, hogy “A finn gyerekek meg vannak győződve róla, hogy az ajándékot osztogató, jóságos téli szellem hazája az Északi-sark, amelyet csak decemberben hagy el, hogy rénszarvasoktól húzott repülő szánján meglátogassa az egész világ jó gyermekeit.”
Ehhez képest az angol nyelvű Joulopukki szócikk azt írja, hogy szemben az amerikai Santa Clausszal, aki a történet szerint az Északi-sarkon lakik, a finn Joulupukki háza a Korvatunturi hegyek között található, és ő nem a kéményen keresztül oson be titokban, hanem a karácsonyi ünneplés során a főbejáraton kopogtat be a családokhoz. Ő is rénszarvas szánon közlekedik ugyan, de a finn hagyomány úgy tartja, szánja és rénszarvasai nem tudnak repülni. Lappföldön a rénszarvas szánnál gyakoribbak a kutya vagy síelők vontatta rövid szánok, így itt Joulupukki is ilyenen közlekedik. Mondhatni tehát, hogy a finn mikulás kevésbé meseszerű, mint az amerikai mesehős. Ez azért jól jön, amikor a rokonság a gyerekekhez meghívja látogatóba a télapót….a mára Santa Clausszal keveredett finn hagyomány eredete egyébként a kecske jelmezbe bújt nuuttipukki házalóktól származik, akik karácsony után maradék ételért szórakoztatták a családokat.

Milyen érdekes dolgok ki nem derülnek a finnekről és hagyományokról az Internetről….de a finn-magyar nyelvrokonságot továbbra is túlzásnak érzem.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!