Teleobjektív bevetésen

Helikopter a levegőben – 400mm teleobjektívvel

Mikor meglátnak egy fotósnál egy olykor “mozsárágyúnak”, máskor meg “vállról indíthatónak” becézett teleobjektívet, gyakran megkérdezik, hogy “ezzel milyen messzire látni el?” Nos íme a válasz. Ez látszik vele a Citadelláról a Die Hard 5 forgatásakor cikázó helikopterekből és az azt megörökítő fotósokból.

Veres Viktor és a 400mm teleobjektív

A gyakori kérdésre, hogy milyen messze látni el a teleobjektívvel, nem nagyon lehet értelmesen válaszolni. Az objektíveket a gyújtótávolsága, és az ebből következő látószöge jellemzi. A látószögén belül végtelen távolságig ellátunk….csak bizonyos távolságból annyira kicsi a téma, hogy már nem látjuk. A kérdés lényege, hogy mekkorának látszik vele a távoli fotótéma. Ez viszont függ annak méretétől, és persze a távolságától is, hiszen szabad szemmel is annál nagyobbnak tűnik valami, minél közelebb vagyunk hozzá. Úgy érzem, hogy ezt jól szemlélteti ez az aktuális kis történet, és persze a hozzá tartozó képek, ezért gondoltam megosztom.

Miközben Bruce Willis legújabb filmjének forgatását vártuk szerda reggel a Citadellán, hogy lefotózzuk a város felett cikázó harci helikoptert, telefonon csevegtünk a kollégákkal, akik a város más részeit választották a munkához. A társaság egyik tagja úgy egy kilométerre volt tőlünk. Míg mi a Citadelláról fényképeztük vártuk a Duna felett forgató helikoptereket, addig Szabó Bernadett, a Reuters fotósa a Budai vár egyik bástyáján  várakozott fényképezőgépével az eseményre. Ez alatt a várakozás alatt született a Blikknek dolgozó Veres Viktor kolléga képe, amin jól látszik, ahogyan “Bástya elvtársnő vár a helikopterre”.

Fotóriporter a Budai Várban a Citadelláról fényképezve – 400mm teleobjektívvel
Fotó: Veres Viktor/Blikk

Alig valamivel a forgatás után érkezett egy iskolai csoport a citadellára, és a nagy objektíveket látva kérdezősködni kezdtek a gyerekek, hogy “ez a fényképezőgép hány megapixeles?”. Tulajdonképpen ez ihlette ezt az írást, mert egész úton hazafelé azon törtem a fejem, hogy lehet egy ilyen kérdésre röviden, de értelmesen válaszolni? Bár valószínűleg ezt a választ ők nem fogják látni.

Te mit szoktál mondani, mikor az objektíved mustrálják?

Helikopter a Lánchíd és Margit híd közötti Duna szakaszon – 400mm teleobjektívvel

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!