Milyen táskát? News Wear mellény

Newswear-132-bike-photo

Forrás: NewsWear
Készítő: Ismeretlen

Mivel egy barátom épp ódákat zeng róla a Facebookon, mióta kipróbálta, és a fotózáshoz nélkülözhetetlen táskákról eddig még nem írtam eddig, ezért talán elkezdem emlegetni én is a News Wear termékét.

Az amerikai gyártó chest westnek hívja, magyarul talán a szügyhám fordítás a legpontosabb, de maradjunk inkább a mellénynél. Bár a hagyományos fotós mellényektől messze áll. Lényegében négy nagy, jól kézre eső zseb az egész, amikbe fényképezőgépet, objektívet, vakut, akármilyen egyéb fotós kiegészítőket pakolhatunk.
A háton keresztbe futó pántok pedig úgy helyezkednek el, hogy kényelmesen megtartsák az elől belepakolt holmikat, ne legyenek útban munka közben, és a súlyt egyenlően elosztva minél kevésbé terheljék a vállakat, és az ember derekát. Ennek köszönhetően az egész napos rohangálás és munka közben sem fárad el, fájdul meg az ember dereka, sőt gerincferdülést sem okoz, mint a fotósok körében népszerű válltáskák.

A szügyhámot kifejezetten a profi fotósoknak, közülük is leginkáb a hír műfajban dolgozó kollégáknak fejlesztették ki, nem véletlen, hogy a gyártó nemes egyszerűséggel a NewsWear nevet választotta, amit leginkább talán “sajtó öltözetnek” fordíthatnánk – szószerinti fordításban hír viselet. Szerencsére (más, nem feltétlenül profiknak készülő termékekkel ellentétben) senkinek nem jutott ráírni, hogy professional. Sőt szerencsére mást se nagyon.
Természetesen semmi akadálya, hogy amatőrök is használják, de ahogy a profi fényképezőgépek, úgy a NewsWear mellény is inkább a speciális igényekre lett kifejlesztve.

Newswear-62

Forrás: NewsWear
Készítő: Ismeretlen

Csak zsebek
A NewsWear mellények lényegében másból sem állnak, mint hatalmas zsebekből, ezekbe pakolhatjuk a különféle fényképezőgép alkatrészeket. A külső négy nagy zseb mindegyike egy-egy tépőzáras fedéllel záródik. Ezeken a fedeleken újabb tépőzáras zsebek vannak, amikbe további apróságokat tehetünk. Főleg apróságokat érdemes, mert a nagyobb dolgok nehezítik a mellény használatát, de minden csak szokás kérdése.

Zajos megoldás
A NewsWear minden zsebe tépőzárral működik, így használata során érdemes gondolni rá, hogy egy csendes helyen, sajtótájékoztatón, előadáson, vagy akár templomban is zavaróan hangos lehet a tépőzárak nyitogatása. Ha ilyen helyen akarjuk használni a NewsWeart az esemény zavarása nélkül, akkor célszerű még az esemény előtt kinyitni minden tépőzárat, és úgy elrendezni a fedeleket, hogy azok ne záródjanak vissza. Ellenben ilyenkor figyeljünk, hogy ne essen ki semmi a zsebekből.

Newswear-114

Forrás: NewsWear
Készítő: Ismeretlen

Típusai
A gyártó ugyanarra a “kaptafára” több típust is gyárt, ezek többsége nagyjából ugyanazt nyújtja. A kisebb-nagyobb eltérések főleg abban mutatkoznak, hogy mekkorák az egyes zsebek, illetve a női változatnál anatómiai okokból máshogy helyezkednek el az első pántok.
A Foul Weather változat pedig nem csak kívülről kapott vízlepergető huzatot, hanem egy elsőre elég furcsa megoldással azt is biztosítja, hogy a tépőzáras fedelek réseinél se érje egy csepp eső sem a benne tárolt felszerelést.
Bár én is ilyet használok, ezt a bonyolultan használható zsebenkénti plussz esőhuzatot még sosem használtam, csak begyűröm mindig a holmi alá, mint egy bélést. Nem éreztem úgy, hogy a vízlepergető külső, és a fedelek mellett kellene nagyobb védelem a hazai időjárási viszonyok mellett. Ugyanakkor a tapasztalat azt mutatja, hogy a külső zsebekbe kerülő papírok, jegyzetek mind átnedvesednek. Vagy az esős időjárás okozta pára, vagy az anyag mindössze részleges vízzárósága miatt. Ilyenkor azért érdemes inkább a kabátzsebekbe pakolni.

Hátrányok
A NewsWear összes termékére jellemző, hogy (egyik) legfőbb előnyük a hátrányuk: anyaguk puha, ha nincs benne semmi, nem foglal sok helyet a máshol szokásos rengeteg merev szivacsozás miatt. Viszont éppen ezért nem is nagyon védi a felszerelést az ütésektől, sérüléstől. Ugyan sok terepen dolgozó fotós használja előszeretettel – különösképpen Amerikában – ugyanakkor akad szerkesztőség (Magyarországon is), ahol használatát betiltották a felszerelés védelme miatt, és inkább más, jobban szivacsozott fotóstáskát használnak helyette.

Általános probléma a NewsWear mellénnyel, hogy a zsebek száma és mérete erősen korlátozza a benne hordható felszerelést. Persze további tokokkal bővíthető ez a kapacitás.
További probléma, hogy mivel a NewsWear mellény összes zsebe az ember mellkasára, hasára símul, a benne tartott felszerelés pedig hozzá is nyomja, még hűvösebb időben dolgozva is könnyen beleizzad az ember.
Számomra legzavaróbb tervezési hibának az tűnik, hogy a tépőzáras fedeleken rossz a tépőzárak kiosztása. A zsebeket tökéletesen zárják, de használat közben általában a zseb belsejébe gyűröm a fedelet, és ilyenkor nem jó fele marad kint a mellény külső felületén. Vagyis a tépőzár keményebbik fele marad kint, ami szinte bármihez hozzáérve tapad, így sok koszt is képes összeszedni, ráadásul tömegben mozogva könnyen közelebbi – nem mindig kívánt – kapcsolatba kerülhetünk mások pulóverével, vagy akár hajával is. Nem is értem, hogy miért nem fordítva oldják meg, hogy a tépőzár bolyhosabb, puhább fele legyen kívül.

Newswear-131

Forrás: NewsWear
Készítő: Ismeretlen

Elegancia
A NewsWear mellény eleganciája igencsak megkérdőjelezhető, egy öltönyre felhúzva nem csak összegyűrődik az elegáns viselet, de takarja is annak nagy részét, mintha nem is öltönyben lenne az ember. Mégis sokan használják az elegánsabb körökben forgó fotósok is. Többek közt az amerikai Fehér Házban fotózó Christopher Morris is, a NewsWear oldalán található videóban szereplő Time fotós.
Szakmai berkekben gyakran emlegetjük a NewsWear mellényt úgy is, mint “öngyilkos merénylő szett”, mivel a fotós testére rögzített objektívekkel pont úgy néz ki vele, mintha robbanó szerkezet lenne ráerősítve. Ezek a poénok különösen a Fehér Házban és a politikai vezetés, pláne testőrségük közelében kifejezetten baljósak. Szerencsére eddig nem hallottam olyan hírről, hogy emiatt a mellény megodlás miatt ért volna valakit kellemetlenség a biztonsági szolgálatoknál – szemben mondjuk azzal, mikor az amerikai katonák Irakban fegyvernek nézték Namir Noor Eldeen teleobjektívjét.

Viselete
A NewsWear mellényt úgy tervezték, hogy az ember mellkasán helyezkedjen el a fotós holmi, így ahhoz minél kényelmesebben hozzáférjen. Én is általában a rendeltetés szerű módon szoktam dolgozni vele.
Van hogy csak fél vállra veszem, és táskaként hordom, bár ezzel pont az az előnye veszik el, hogy a két vállat egyformán terhelve nem okoz gerincferdülést. Viszont még így is majdnem ugyanolyan jól lehet dolgozni belőle, mint egy hagyományos válltáskából.
Van aki azonban inkább fordítva szereti felvenni, sőt én is gyakran megteszem, hogy hátizsákként hordom. Így inkább az eszközök szállítására alkalmas, mint gyors és könnyű munkára. Viszont ilyenkor érdemes odafigyelni, mert a körülöttünk állók jobban hozzáférnek a zsebekhez, és azok tartalmához, mint mi magunk. A hangosan nyíló tépőzárak persze jelentenek némi védelmet a zsebtolvajok ellen, de azért ilyenkor érdemes figyelni.

A szabad sajtónak készül
A hangsúlyozottan amerikai gyártó két féle szabadság érvet is felsorakoztat termékei mellett a sajtószabadság emlegetése kapcsán. Az egyik inkább a termék praktikussága mellett szól, mivel a fotós kezei teljesen szabadok munka közben, így kényelmesen tud dolgozni a Newswear használata során.

Newswear-70

Forrás: NewsWear
Készítő: Ismeretlen

A másik jóval ideológiaibb. Mégpedig arra hivatkoznak, hogy lényegében az összes többi fotós holmit gyártó cég vagy kínában, vagy vietnámban gyártatja a termékeit. Ezek az országok pedig többek közt arról ismertek szerintük, hogy a sajtó szabadságát korlátozzák, újságírókat börtönöznek be, akadályozzák a munkájukat. Márpedig hogy lehetne tiszta szívvel ilyen ország termékeit ajánlani a sajtó munkatársainak, akikat ezek a kormányok aztán nem hagynak dolgozni.
A michigani Newswear cég inkább a közeli és (olykor) baráti Mexikóban keres olcsó munkaerőt termékei legyártásához. Így nem utolsó sorban a világ másik felére sem kell szállítaniuk amerikába szánt termékeiket. És közben arra is nyugodtan hivatkozhatnak, hogy a többi cég a termék árának adóiból a sajtószabadságot korlátozó államokat támogat.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!