Viccet csináltak a fotósokat leépítő újság(ok)ból

A Comedy Central showmanje, Stephen Colbert nem is először viccelődik az iPhone fotózás miatt képzett fotóriportereket elbocsátó kiadókon. Jobb híján nevessünk azon, amin inkább sírni volna kedvünk.

A Comedy Central Colbert Report című show műsorát előbb a Poynter, majd az Fstoppers és a PetaPixel is emlegette. A közéleti témákat kifigurázó műsorvezető cinikusan “egyetért” a döntéssel, hiszen mi szükség hozzáértő fotósokra?

Angolul nem értők kedvéért a két videó alatt magyarra is lefordítottam a szöveget, ha pedig komolyabban szeretnéd kezelni a témát, akkor érdemes elolvasnod Allen Murabayashi véleményét.



“Tudják, én nem szeretem az újságokat, ezért nem is fizetek elő egyikre sem. Ha le kell csapnom egy legyet, akkor egy feltekert iPadet használok.

De ott van a Chicago Sun-Times, egy újság, ami arról híres, hogy még mindig kapható az árusoknál, mikor a Chicago Tribune rég elfogyott. Nekik sikerült úgy megtakarítani egy csomó pénzt, hogy nem kellett közben minden rovattól elküldenek alkalmazottat. Helyette inkább csak egyetlen rovattól küldtek el mindenkit.

TV bemondó: ‘A Chicago Sun-T

imes a teljes fotó rovatát elbocsátotta.’

Másik TV bemondó: ‘Harminc embert bocsátanak el a fotó rovatuktól.’

Stephen ColbertIgen, a teljes fotó rovatot elbocsátották. Vagy, ahogy a Sun-Times jelenti: ‘Fotó nem áll rendelkezésre.’ De az újságban továbbra is lesznek remek sajtófotók, mert a riporterektől elvárják, hogy elsajátítsák az iPhone fotózás alapjait. De csak az alapokat, mint megnyomni a gombot. Ha a Sun-Times még kapható lesz a jövő héten is, akkor a riportereik tovább léphetnek a magasabb szintre is, például a vaku használatára, vagy hogy az árvíz károsultakat megkérjék, hogy mosolyogjanak.

Persze vannak, akik szerint az iPhone fotózás miatt fotóriportereket kirúgni nem jó ötlet. Például kirúgni a Pulitzer díjas John H. White-ot, aki azt állítja, hogy újságírókkal nem lehet pótolni a fotóriportereket.

TV bejátszás, White beszél: ‘Nem lehet orvosságos üvegeket töltő gyógyszerészekkel szívműtétet végeztetni.’

Dehogynem! Ha egy gyógyszerész ki tud nyitni egy gyerekzáras gyógyszeres üveget, akkor egy mellkas felnyitása is pofonegyszerűen mehet. Ugyanaz a mozdulat, csak nyomd le és fordítsd el a mellbimbókat.

Stephen Colbert

Azon kívül már nem kell Pulitzer-díjasnak lenni, hogy remek képeket készíts. Csak készíts egy pocsék képet és használd az Instagram Pulitzer-díj nyertes szűrőjét. Voilá!

Azt kívánom, hogy bárcsak az összes díjnyertes fotónkat iPhone-al készítették volna! Képzeljék csak el ezt a történelmi képet a Hindenburgról! Oh, Yolo az emberiségnek!

Azon kívül a képzett fotóriportereket behatárolja, hogy csak arról lehet képük, amit lefényképeztek. Az iPhone fotósoknak viszont rendelkezésére áll egy csomó alkalmazás, hogy a képeiket feldobják sapkákkal, kellékekkel, kidülledő szemekkel. A szívszorító kép máris menő lesz!”

Colbert már korábban is foglalkozott az iPhone fotózás és a sajtó témakörével. Hasonlóan kezelte a témát, mikor a CNN bocsátott el több fotóst is az iReport rendszerbe olvasók által beküldött képek miatt.

“Mindig is úgy gondoltam, hogy egy hír szervezetnek karcsúnak is kell lennie. Ezért is csinálom ezt a műsort teljesen egyedül, így van Michael Stipe?
-Hejhó!
-Jó ember!

Stephen ColbertÉs most, a leépítés nevű kór utólérte a kollégákat az egyik kábel hír hálózatnál, amit úgy hívnak, A Kábel Hír Hálózat [ennek rövidítése a CNN]. A CNN ötven munkatársát bocsátja el. Semmi fontos munkatársat, csak szerkesztőket és fotóriportereket, mert “…az új szerkesztési technológiák és felhasználói tartalmak, illetve a közösségi média bizonyos szerkesztői és fotóriporteri állásokat feleslegessé tettek.”

Nézzék, a CNN-nél nincs szükség annyi szerkesztőre és fotóriporterre, mert ott van nekik az iReport. Olyan cikkek, hírek és fotóik, amiket az olvasók maguk készítenek és aztán feltöltenek. Zseniális ötlet! Minek vennéd meg a tehenet, ha rá tudod venni, hogy remegő kézzel levideózza a neked a saját tejét teljesen ingyen?

Múlt héten a CNN frissítette az iReport oldalát és már közösségi oldalként működik, ahol már egy megbízás felület is van, ahonnan megtudhatod, hogy a CNN milyen történeteket vár tőled. Remélem, hogy lesz néhány történet arról a bizonyos kerítésről is, amit annyira szórakoztató festeni. A legjobb az egészben, hogy az iReporterek nem kapnak fizetést, mert valami sokkal jobbat kapnak: jelvényeket! Gondolom, ezeket ételre és lakbérre is be lehet váltani. Plusz, ezen kívül, nem kapsz semmit sem!

Olyan ez, mint egy gyakornoki jogviszony. Ingyen dolgozol nekik, befekteted az idődet, és ha a munkád elég jó hozzá, akkor egy szép napon majd téged is leépítenek a CNN-től.

Nos, az iReport igazán képes áttörni a média szűrőjén. Olyan hírekkel foglalkoznak, ami a valódi világban élő embereket igazán érdekli. Mint például mit készítettek tegnap vacsorára, alábecsült nyaralási videók, breaking news a teknősökről, tényfeltáró riport egy számítógépről, amin YouTube videó megy, képek bármilyen magyarázat nélkül, időjárás-jelentés a kislány hátsó udvarából és a részeg csöves esztelen szövegelése.

Emberek, komolyan, én nem nevetek. Valóban ez a hírek jövője. Apuci is beszáll! Ezért aztán ma büszkén jelentem be a Stephen Colbert’s meReporters-t. Egy egész hadseregre való meReporter tudósít a nap legizgalmasabb eseményeiről a fizetés nélküli dolgozók szemszögéből. Váltsunk át a meReporter 6700-ra!

Üdvözlöm önöket a meReporter 6700-ban, ahol a kiküldött tudósító azt jelenti, hogy ragasztószalaggal egy kutyára erősítettek egy videokamerát. Mint azt láthatják, ezekben a pillanatokban is meReporterek tucatjai és tucatjai jelentenek szerte egész Amerikából. Nézzünk meg párat a vezető sztorijaink közül!

Ez itt például….bocsánat, ez a kolonoszkópiám felvétele. Na nézzük, itt például van egy….úgy tűnik, hogy ez egy kecske, ami azt üvölti, “Bob”, szóval ez történik. Lássuk, mi történik még? Ez egy képernyővédő…
Oké, tudják mit? Menjünk inkább ki az utcára, Terry Ward meReporterhez és nézzük meg a történetet, amiről holnap mindenki beszélni fog azokban a videókban, amiket ingyen készítenek majd nekem. Terry!

-Hé Stephen, Íme a történet, amit a Buszmegálló helyzetben követünk. A vezető hírünk: a 11-es busz már megint késik. Nos, nézzük a szalagcímeket! Íme, itt vannak. ‘Nem minden occupy aktivista egyforma’, szerintem ez egy metafora arra, hogy volt egy kis erőszak a tüntetésen. Lássuk a további híreket, ‘A nyári ingatlan árak rekordot döntenek’. Ezek a rekordok pedig már a hajtás alatt vannak, így visszatérünk a folytatással, ha valaki hoz egy kis aprót. Hol van már a busz?

Köszönjük Terry ezt a teljesen ingyenes tudósítást, ami az árához képest kiválóra sikerült! És gratulálunk a CNN-nek, hogy megszabadultak azoktól a bosszantó profiktól. Reméljük, hogy ez a bölcs döntés segíteni fog megszabadulni a maradék nézőktől is.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!