Remek kép a Sports Illustrated címlapján

SportsIllustrated-cover-BostonMarathon-bombing

Fotó: John Tlumacki/Boston Globe

Az árpilis 22-én standokra került Sports Illustrated egy rendkívül erős címlappal jelent meg. A kép az akkor és azóta is sokakat foglalkoztató Boston Maratonon készült, és mint azt sok helyen megírták, igazán remek választás volt a kiadótól.
Én csak azt nem értem, hogy a címlapfotóról megjelent cikkben miért nem említik meg a fotóst, aki ezt a remek képet készítette?

Nem mai történet, lassan több mint egy hónapos, de valahogy nem tudom szó nélkül hagyni ezt a furcsa jelenséget. Az Interneten is sokszor látom (különösen a közösségi médiában), de hogy már nagy presztízsű lapok is így járnak el, az kifejezetten bosszantó.

Kétség kívül igazán remek címlapfotóval jelent meg a Boston Marathon utáni Sports Illustrated, ami törvényszerűen komolyan foglalkozott a robbantásos merénylettel. A legtöbb lap nem is nagyon tett hozzá egy szót sem a címlaphoz, csak a fotós nevét a forrásmegjelölésben.
Pont itt kezdődik az én problémám. A Boston Globe és különösen a Politico lerendezi annyival, hogy ez az aktuális címlap. A Sports Grid szükségét érezte, hogy a fotós nevén kívül azt is leírja, hogy a képen látható futó a 78 éves Bill Iffrig, akit a robbantás detonációja kb. 3 méterre a célvonaltól döntött le a lábairól, és aki ezek után felkelt és befejezte a versenyt.

John Tlumacki képe különböző címlapokon

John Tlumacki képe különböző címlapokon

Fotós nélkül nincs kép sem
Ami számomra érthetetlen, hogy a Sports Illustrated kiadója által működtetett Entertainment Weekly cikkében miért nem említik meg a fotóst. A többi laphoz képest kifejezetten hosszú cikk jelent meg erről a címlapfotóról. Hosszasan ecsetelik, hogy milyen találó a képválasztás, mennyire kifejezi a történtek hangulatát. Chris Stone-t, a SI felelős szerkesztőjét idézve még azt is elárulják, hogy:

“Egy ilyen történetnél olyan címlapfotót keres az ember, ami nem csak nagyon erős, de egyúttal magától értetődő is. Egy olyan képet, aminek a megértéséhez a lehető legkevesebb szövegre van szükség. Ezen a képen első ránézésre látszik minden, a földre zuhant futó, az előhúzott fegyver és a hátborzongató füst a háttérben, az egész történetet elmesélik.
Törtem a fejem rajta, hogy egyáltalán ne kerüljön rá semmi felirat, de végül amellett döntöttünk, hogy ‘Boston – képekben és szavakban’, az olvasók fejében pedig úgyis összeáll a többi.”

Egyedül csak azt nem sikerült sehol, még csak a képaláírásban sem leírniuk, hogy a képet John Tlumacki készítette (aki egyébként a Boston Globe fotóriportere). Nem a címlapról hiányolom a fotós nevét, ott általában nem szerepel – belső oldalon szokás feltüntetni. De az azért elég szomorú egy magát komolynak tartó lap részéről, hogy egy olyan cikkben sem tünteti fel a fotós nevét, ami java részt arról szól, hogy milyen remek is az a címlapra került kép….mert ugye az elkészítéséhez mégis csak kellett az a fotós, akit ilyen nagy ívűen elfelejtettek  még csak megemlíteni is.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!