Profi Nikon szerviz támogatás Magyarországon

NPS-Nikon-PROFIvagyok-D3-square

És te?

Egy pár hete már Magyarországon is elérhető a Nikon profi szolgáltatása az NPS. A tagoknak néhány ajándékkal is kedveskednek, de a dolog igazi értelme a profi fotósoknak járó komolyabb szerviztámogatás.

Nem hirdetik, de már szervezik
A Nikon Magyarország egyelőre még hivatalosan nem jelentette be, hogy elindult az NPS szolgáltatás, de 2012. április 20-a óta már bőszen toborozzák a magyar tagokat.
Mint a cég illetékese elárulta, eddig csak a Nikon oldalon regisztrált fotósok kaptak erről tájékoztatást, de hamarosan hivatalosan is bejelentésre kerül majd.

A Canon után, de őket beelőzve
A fő konkurens után jócskán lemaradva, nagyjából egy évvel a Canon hasonló profi kezdeményezésének egy kicsit túlzottan is leegyszerűsített magyarországi bevezetése után indítja most el a Nikon a Pro Services tagság szervezését.
Viszont míg a Canon pont a profi szerviz támogatás lehetőségét hagyta ki a magyar CPS lehetőségei közül (ezzel lényegében céltalan klubtagsággá téve a CPS-t), addig a Nikon legalábbis ígéretük szerint elhozta elkötelezett vásárlóinak, amit külföldön néhányan már megismertek.

Ezeket nyújtja neked a magyar NPS
A magyar NPS oldal szerint az alábbiak járnak minden magyar NPS tagnak is:

  • Évente kétszer térítésmentes előadások a fényképezőgépek, optikák, vakuk használatáról.
  • Kedvezményes részvételi lehetőség a Nikon fizetős workshopjain, oktatásain.
  • Fényképezőgépek, optikák és egyéb eszközök kipróbálási lehetősége.
  • Folyamatos tájékoztatás a Nikon termékfejlesztésekről, workshopok-ról, rendezvényekről, nagy világesemények idején elérhető szolgáltatásokról.
  • Kiemelt és könnyen igénybe vehető gyorsított javítási szolgáltatás, a javítás idejére kölcsön eszközök biztosítása, egyéb ingyenes szervizszolgáltatások.

Nem mintha fontosnak tartanám, de ezek az apró ajándékok vannak a tagsággal járó induló csomagban, a márkahűség erősítése jegyében:

  • Nikon póló
  • LensPen
  • Objektív törlőkendő
  • Nikon bögre
  • Nikon Pro magazin

NPS-membership-card-colorsEzek az NPS tagság feltételei
Az NPS tagság (akárcsak a Canon változat) teljesen ingyenes, viszont elég komoly követelményeknek kell megfelelni hozzá. Ez pedig nem más, mint megfelelő mennyiségű professzionális eszköz birtoklása. A tagsághoz elfogadott profi fényképezőgépek és optikák felsorolása a cég honlapján található.
Magánszemélyként ezek közül legalább 2 db gépvázzal és 3 db objektívvel kell rendelkezni, ha pedig valaki cégként akar regisztrálni, akkor 4 db gépvázra és 8 db objektívre van szüksége.

Az NPS nem teljes mértékben központilag szervezett nemzetközi és egységes rendszer. A tagság feltételei és annak ingyenessége is országonként változó, ahogy a tagság szintjei is országonként eltérőek lehetnek, belépni pedig mindenki csak a saját országában tud és az ügyintézés is minden esetben helyi illetőségben történik, de azért az NPS tagok külföldön is számíthatnak a szervizek segítőkészségére. Magyarországon csak magán és céges ügyfelek között tesznek különbséget, más országokban például színekkel jelölt (Black, Carbon, Titanium) szinteket határoznak meg – a hozzájuk rendelt követelményekkel együtt.
Ezzel szemben a Canon világszerte egységes feltétel és keret rendszerrel dolgozik és központilag meghatározták, hogy melyik országokra nem érvényesek az általános feltételek – így például Magyarországra. Nem tudom eldönteni, hogy melyik megközelítés jobb nekünk, ügyfeleknek.

NPS-membership-starting-kit

Egyik olvasóm NPS ajándékcsomagja

A magyar csavar
A speciális “magyar helyzetre” tekintettel a Nikon bevezetett egy érdekes csavart is, amivel a szürkeimport problémáját próbálják kezelni. Az NPS tagság csak abban az esetben ingyenes, ha minden regisztrált terméked a hivatalos magyar viszonteladói hálózaton keresztül került beszerzésre.

Viszont azokat sem zárják ki a szolgáltatások élvezői közül, aki más forrásból szerezte be felszerelését – mondjuk, például egy külföldi cégnél dolgozik és úgy kapta munkaeszközét. Akik nem a Nikon Kft által forgalomba hozott termékeket birtokolnak, azok havi 10 ezer forintért vehetik igénybe a többiek számára ingyenes szolgáltatásokat.

Szerintem
Úgy gondolom, jó hogy végre a Nikon is elindítja az NPS-t, fontos és jó szolgáltatás a dolgozó fotósok számára. Remélem, hogy működni is jól fog, nem csak hangzani.

Regisztrálni a Nikon kft NPS oldalán keresztül lehet.

Te mit gondolsz a CPS és NPS tagság magyarországi bevezetéséről?

Kiegészítés: Már csak azért sem árt beregisztrálni a NPS (vagy ha a másik táborhoz tartozol, akkor a konkurencia CPS) rendszerébe, mert így legalább egy helyen biztosan meg lesznek a felszerelésed gyári számai, ha netán valamiért később szükség lenne rájuk – de ahogyan arról írtam is, érdemesebb külön listát vezetni róluk.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!