Talán végre megjelenik a Canon 200-400

Canon EF 200-400/4L IS USM teleconverter 1.4x

Az új Canon EF 200-400/4L IS USM 1.4x telekonverter

Lassan már évek óta húzódik a Canon legújabb szupertele zoom objektívének megjelenése. Most végre megjelenhet a boltokban, de mint kiderült, közel kétszer annyiba kerül majd, mint a Nikon változat.

A hírek szerint az új Canon EF 200-400mm f/4L IS USM beépített 1.4x telekonverterrel május végén kerülhet a boltok polcaira, és majdnem 12 ezer dollár (kb. 2,7 millió forint) lesz az ára az USÁ-ban, ami azt jelenti, hogy Magyarországon valószínűleg három millió forint körül lesz. A Nikon változat ára még 7 ezer dollár sincs (kb. másfél millió forint), ezért a legtöbb külföldi fotós oldal az új fehér mozsárágyú árával foglalkozik. A majdnem kétszeres különbséget legfeljebb részben indokolhatja, hogy az új Canon kapott egy beépített 1.4x telekonvertert, de talán önmagában túlzás lenne erre fogni, bár mást nagyon nem találni a paraméterek között.

A 200-400 nagyon népszerű gyújtótávolság. Sok sportfotósnak kifejezetten kedvenc eszköze, de sok helyzetben a paparazzi fotózásnál és más műfajoknál is nagyon előnyös tud lenni. Fényereje gyengébb ugyan valamivel az ipari szabványnak számító 2.8-as nagyteléknél, de a mind növekvő érzékenységű vázakkal ez egyre kevésbé okoz problémát. Háttér elmosása sem lesz annyira szép, mint amiért a 2.8-as fixeket szeretni szokás. (Ha mégis ragaszkodnál a 2.8-hoz, akkor próbálkozhatsz a Sigma 200-500/2.8 méretével.) Cserébe viszont egy viszonylag könnyű, mindössze 3,6 kg tömegű objektívben jóval nagyobb rugalmasságot kapunk. A zoomnak köszönhetően nem egy állandó gyújtótávolság használatára van korlátozva a fotós. A 200-400 mm között változtatható gyújtótávolság eredményezte látószögbe beleférhet, amit egy fix 300 mm-es vagy 400 mm-es objektívvel már nem lehetne megörökíteni, mert abba már nem fér bele. Erre szokás megoldásként egy másik vázon másik objektívet készenlétben tartani, de sok esetben még így is jóval lassabban tud reagálni a fotós. Van persze, ahol belefér ez a reakcióidő, de például a 100 méteres síkfutás, de akár a kajak-kenu és gyorskorcsolya sprint számai is tipikusan azok a sportágak, ahol nincs idő objektívet, de még gépet váltani sem. Nem véletlen, hogy például a Lonodni Olimpián is sokan nagy megelégedéssel használták a CPS által kipróbálásra kínált  új Canon 200-400 prototípusokat.

CanonEF200-400mm-teleconverter

Egy mozdulattal bekapcsol a telekonverter

A beépített 1.4x telekonverter pedig tovább bővíti ezeket a lehetőségeket, hiszen nem kell az objektívről leszerelni a gépet, hogy a telekonvertert beillessze az ember az objektív és a gép közé. Csak egy mozdulat és a telekonverter máris a helyére csúszik, lehet időveszteség nélkül tovább dolgozni az immár akár 560 mm gyújtótávolságúra nőtt objektívvel. A telekonverter magába az objektív házába került beépítésre, és a professzionális videókamerák objektíveinél szokásos módon egy fizikai kapcsoló átbillentésével lehet ki-be kapcsolni. Mint a mellékelt képen is látszik, a 200-400 oldalán egy fizikai lock kapcsolót is elhelyeztek, hogy véletlenül ne lehessen a telekonvertert átkapcsolni.

A nagy kérdés csak az, ami egyre gyakrabban vetődik fel a profi fotósok körében is hogy kinek lesz pénze ilyen borsos árú termékekre?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!