Mindenki paparazzo lett Budapesten

Mark Zuckerberg and Priscila Chan in Budapest, Hungary.

Olvasói fotó: Kovács Máté

Újra egy híresség keveredett kis hazánkba, ami miatt mindenki paparazzová változott. Mindenki rárepült, hogy megörökítse a hírességet, vagy a róla készült képeket közölje. Már nem csak a hivatásos fotósok égnek paparazzi lázban, hanem az olvasóriporterek is. Én meg nem igazán tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek a jelenségen.

Én nem vetettem magam a celebek nyomába (nem is lesz róluk képem), de több ismerősöm is van, aki vagy önszántából, vagy megbízásra most is épp bottal üti a Facebook alapító-vezérigazgató Mark Zuckerberg és Priscilla Chan nyomát. Mondjuk képük nekik se biztos, hogy lesz róluk, de szakmai ártalom, hogy nem nagyon tehetnek mást.

Mark Zuckerberg and Priscila Chan in Budapest, Hungary

Fotó: Ács Dani/444

Kit érdekel egyáltalán? Mindenkit!
Sokan kérdezik, hogy mit számít egyáltalán, hogy Zuckerbergék itt sétálgatnak Budapesten? Sok kommentelő úgy gondolja, hogy békén kéne őket hagyni, nem zaklatni. Nem is értik, mit kell ennyit foglalkozni ezzel. Pláne, hogy a megjelenő “hírekben” egyre kevesebb az újdonság és valós információ tartalom.
Ugyanakkor mégis maguk az olvasók azok, akik segítik, sőt egyre inkább ösztönzik az újságokat, hogy minél többet foglalkozzanak a témával.

A témát a nemrég indult 444 próbálta elsőként felfújni, még az első paparazzi fotókat is az olvasóktól gyűjtötték be, mikor meghirdették a nagy Zuckerberg Spottingot. Közben az olvasók azt kritizálják, hogy minek ezt a témát (is) erőltetni. Viszont a kattintási statisztikák minden bizonnyal az egekben, igazolva ezzel, hogy érdekli a népet. Még akkor is, ha mindenki csak azért kattint a hírre, hogy odaírja alá kommentben, hogy ez így baromi unalmas már, meg különben se kéne őket zaklatni.
Osztják és átveszik hát a megjelenő anyagokat más lapok is, nehogy kimaradjanak a hájpból és közben lassan már nem csak a blogok és a hír oldalak, hanem a többi bulvár lap és tévé, sőt talán még a nemzeti hírügynökség is rácuppan a témára, mert ők is kezdik úgy látni, hogy ezzel muszáj foglalkozni. Csak hát ugye nincs mivel, mert új tartalom az nincsen azóta sem.

Mark Zuckerberg and Priscila Chan in Budapest, Hungary

Video: 444

Ciki vagy Zucki (ejtsd cuki)?
A 444 saját videós stábját is kizavarta az észlelés helyszínére, hogy megpróbáljanak alkotni valamit. Csupán mérsékelt sikerrel jártak, mert Zuckerberg nem igazán válaszolt nekik. Viszont erről a semmiről közöltek egy interjút a paparazzivá előlépett stábbal. Több kommentelő cikizi a lapot, hogy “ha már a videó vacak lett, most abból próbálnak látogatottságot kovácsolni, hogy a semmiről interjúznak azokkal, akiknek nem sikerült értelmes videót csinálni”. Ami azt illeti, van is ebben valami.
Ez a beszélgetés meg szerintem inkább illene egy online újság kulisszái mögött zajló dolgokat bemutató szerkesztőségi blogba, mint egy hírportál cikkébe. De azért nekem tetszik a beszélgetés végkicsengése. Röviden összefoglalva próbáltak valami értelmeset csinálni, de nem is jutott semmi eszükbe, meg amúgy se nagyon hagyták őket és különben is vacak dolognak tartják ezt a paparazzi nyomulást, így cseppet sem vágynak rá, hogy újra csinálhassák. Pedig valószínűleg újra csinálniuk kell majd a következő celeb miatt is, hacsak a 444 nem fogja végleg rendszeresíteni, hogy az olvasói anyagokra hagyatkozik.

Már nem (csak) paparazzók zaklatják a sztárokat
Mióta felfújták a Zuckerberg házaspár budapesti látogatását, azóta nem csak a bulvár lapok fotósai hívogatják egymást, hogy hátha tud valaki valamit a lájkkirály hollétéről. Az olvasók is fotózásra kész mobilokkal mászkálnak, sőt az sem lepne meg, ha a közismert autogram vadászok is pörögnének a témán, mert eddig Zuckerberg autogramja hiányzott a gyűjteményükből.

Kiegészítés: Idő közben a 444 stábja felkutatta az iWiW alapítóját (használja még valaki?) alapítóját és egy nem túl tartalmas hírben cikkben megírták, hogy hol van és mit csinál, miközben már Zuckerbergről sem tudják ugyanezt – állítólag elhagyta az országot.
Nyilván heccnek szánták ezt a lépést, de ha már felhívták, lehet, hogy érdemes lett volna valami tartalmas dolgot is kérdezni tőle, nem csak annyit, mint Zuckerbergtől sikerült, akkor kevésbé érezné az olvasó átverve magát, mikor a linkre kattint. De az elmúlt napok írásai alapján ez nem nagyon zavarja a 444 szerkesztőit.

Te mit csinálnál, ha találkoznál Zuckerberggel?

 

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!