Fotós horror – de tanulságos

Fotósok a párnacsatán - Fotó: Völgyi Attila / bog.volgyiattila.hu

Fotósok a párnacsatán
Fotó: Völgyi Attila / bog.volgyiattila.hu

Néhány párnacsatát (sőt hógyolyó-, vizipisztoly csatát, és egy pár könnygázos hangulatú tüntetést is) végigfényképeztem már eddig balesetek nélkül. Bár itt a blogon nem mindet emlegettem, és úgy fest, hogy az archívumomba sem mindegyiket töltöttem még fel. Minden esetre eddig a legtöbb békés összecsapást, és valamivel komolyabb bevetését is túlélte a felszerelésem komolyabb sérülések nélkül….eddig.

Erre most jött egy nem is tudom hányadik párnacsata húsvét hétvégén, ahol előbb a fejem sajgott néhány kemény találattól, majd egyszer csak kiverték a kezemből a fényképezőgépet. Kár, hogy erről a jelenetről nincs videó felvétel, de még csak fotókat sem készített róla senki, úgy meglepődtek még a sokat tapasztalt fotósok is.

A zuhanó fényképezőgép még dolgozott

A zuhanó fényképezőgép még dolgozott
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Hogy történhetett?
Épp fej felett fénképeztem (mint sokan mások), így közel két métert esett a gépem, ami nem könnyű darab. A fényképezőgép koppanását szerintem mégsem hallotta meg senki a zsivalyban, viszont az üveg jellegzetesen magas hangú roppanására mindenki azonnal megdermedt. Tudták, hogy ilyet nem kéne ott hallaniuk. Egy szempillantás alatt lehiggadt a párnacsata heves hangulata. Senki nem tudta, hogy mi történt, de mindenki arcára kiült a jellegzetes “nem én voltam” arckifejezés. És tényleg nem ők voltak. Ez sajnos benne van a játékban, csak úgy fest, hogy még én sem készültem fel rá eléggé.

Élőben rosszabbul nézett ki
Fotó: Bielik István

Érdemes okulni belőle!
Nem tudni, hogy milyen óvintézkedéssel lehetett volna biztosan elkerülni, sosem tudni, mi lett volna, ha. Minden esetre már ott a helyszínen, és azóta is több tanulság levonásra került. Persze volt, aki az alábbi óvintézkedések közül többel is élt. Akiknek meséltem a történtekről, és talán te is rávágod, hogy ez vagy az a pont (vagy akár mind) evidens. Mégis a képeket sőt a korábbi párnacsaták képeit is végignézve úgy látom, elég sokan fényképeztek hozzám hasonló könnyelműséggel, így csak a véletlenen múlt, hogy melyikünknek sikerül rosszabbul az a napja. Okulj belőle, hogy te ne járj így, ahogy még én sem jártam….eddig.

Tanulságok:

  • a napellenző gyakran felfogja, tompítja az ütést, inkább az törjön, mint az objektív
  • a kézpánt használata csökkenti az esélyét, hogy elejtsd a fényképezőgépet
  • a nyakpántot kézre csavarva pótolható, méginkább kiegészíthető a kézpánt funkciója
  • a gumi tok tompíthatja a gépet érő hatásokat, ha mégis leesik
  • a fényképezőgép biztosítás csökkentheti a felszerelést ért kár összegét, ha mégis bekövetkezik a baleset
A szervizelésről külön írok, érdemes azt is elolvasni – és persze ha élrdekel, megnézheted a párnacsata képeit is.

Neked tört már össze objektíved/fényképezőgéped? Hogy sikerült összehozni?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!