Belehalt egy paparazzo egy álló kocsi fotózásába

Fotó: Axion23/Flicrk

A kép csak illusztráció
Fotó: Axion23/Flicrk

Nem annyira a tini sztár Justin Bieber tehet a Los Angelesben elgázolt paparazzo haláláról, mint inkább annak figyelmetlensége. Minden esetre fontos tanulság, hogy nézz körül, mielőtt átmész az úton, mert a fotózásba nem csak háború fotózása közben lehet belehalni.

A blog egy olvasója küldte a linket, hogy a Herald Sun arról számol be, hogy egy fotós elgázoltak Los Angeles egyik utcáján, sérüléseibe belehalt. A hírt a Blikk is megírta, de szerintük, és az általuk hivatkozott amerikai pletykalap szerint a kocsiból kiszállva ütötték el. A TMZ azóta már arról pletykál, hogy a fotós alig egy órával a halála előtt állítólag füvezni látta Biebert vezetés közben. Más lapok információi szerint a gázolás előtt a fotós lefényképezte Justin Bieber leparkolt fehér ferrariját, majd akkor ütötték el, mikor vissza akart menni az autójához.

A történtek szempontjából a mostani részletek nem olyan fontosak, főleg mivel a sztár nem is ült az autóban. Bieber reakciója viszont annál érdekesebb. Miután az áldozat iránti részvétét kifejezte, a CNN szerint azt nyilatkozta: “Remélhetőleg ez a tragédia hozzájárul, hogy végre olyan törvények szülessenek, amik segítenek megvédeni a hírességek, rendőrök és ártatlan járókelők életét és biztonságát épp úgy, mint magukat a fotósokat is.”

Biebert nemrég gyorshajtásért birságolták meg, mikor állítása szerint fotósok több kocsival követték Los Angeles utcáin, hogy lefotózzák. A Paparazzi című thrillert idéző élethelyzetben őket próbálta a sebesség korlátozásokat áthágva, jobbra-balra sávokat váltva lerázni, mikor a rendőrök elkapták, akár csak az egyik fotóst. Paul Raef volt az első, aki ellen a 2010 elején életbe lépett “paparazzi üldözés” törvény értelmében indult eljárás, mert “üzleti célú fotózás közben gondatlanul vezetett”. Gondatlan vezetésért meg is büntették, de a kifejezetten ilyen esetekre alkotott törvényt Thomas Robinson bíró túlságosan elnagyoltnak ítélte, hogy alkalmazni lehessen. Mint  a Reuters beszámol róla, a bíró szerint ez alapján a törvény alapján szerinte akár egy Bieberrel leegyeztetett fotózásra siető reklámfotóst is be lehetne börtönözni, ha túllépi a sebességkorlátozást. Az üldözés akkor nem követelt áldozatokat, a mostani baleset pedig nem kötődik szorosan ahhoz. Mivel azonban most újra előtérbe kerül a paparazzi téma, nem kizárt, hogy Bieber (és sok más híresség) reményei beteljesülhetnek, és (tovább) szigoríthatnak a szabályokon – annak ellenére, hogy Amerikában még a magyarnál is szabadabban lehet közterületen fotózni….rendőröket is.

Az úton átkeléssel viszont Magyarországon is tényleg vigyázni kell, különösen, ha közúton fotózik az ember. Fotózáskor különösen könnyen előfordulhatnak balesetek, mert a munka hevében figyelmetlenné válhat az ember a környezetére. A keresőn át pedig máshogyan érzékeljük, mi történik körülöttünk. Sőt akár a felszereléssel is adódhatnak nem várt problémák. Többé-kevésbé hasonló helyzet adódott Keanu Reeves budapesti látogatása idején is – szerencsére akkor fotós nem sérült, csak egy drága objektíven lettek keréknyomok

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!