Csalással nyert pályázaton MacBook Pro-t

Photo by Kevin Collins Retouch by Romain Eloy

Fotó (fent): Kevin Collins
Retus (lent) Romain Eloy)

Durva visszaéléssel nyert fotópályázaton MacBook Pro laptopot egy francia fiatalember. A pályázat kiíróit sem a szerzői jogok megsértése, sem a retusálás ténye nem zavarta eredetileg – végül az ügy média visszhangja miatt jobb belátásra tértek és a csalót mégis kizárták.

Hiba volt az alkotó jóindulata
Kevin Collins egy naivan nagyvonalú fotós: bár honlapján megvásárolhatók, egyfajta küldetéstudatként Creative Commons licenc alatt teszi közzé remek rovar fotóit, hogy azokkal mások publikációit és az információk terjedését segítse.
Ez a furcsa szerzőjogi képződmény próbál nagyvonalú és igazságos szabadságot vinni a sokak szerint túlságosan is korlátozott szerzői jog területére. Aki a CC licenc alatt publikálja képeit az megelőlegezi a képei felhasználásához szükséges engedélyadást, amit a szerzőjogi törvény megkövetel. A licencnek több fajtája is van, így egészen jól kezelhetőek lennének vele a jogok és az alkotók minimális elvárásait figyelembe véve tényleg remek célokat is szolgálhatna mindez.

A történetet némiképp árnyalja, hogy a kép nem csak a Flickr-en megadott CC BY-NC-ND licenc alatt szerepel, ami a szerző feltüntetése mellett azt is kikötné, hogy csak non-profit célra használható és nem módosítható. A kép ugyanis felkerült a Wikipédiára is, ahol már egy jóval szabadabb CC BY-SA licenc vonatkozik rá, ami a szerző feltüntetése mellett csak azt követeli meg, hogy az eredetiből származó alkotások is ugyanolyan licenc alatt kerüljenek megosztásra, hogy mások is széles körben felhasználhassák azt.
Csakhogy – mint a példában szereplő csaló – sokan még a legelemibb tiszteletet sem adják meg a Creative Commons alkotásoknak és szerzőiknek, ami előfeltétele lenne az így megosztott képek jogszerű felhasználásának.

A csalás
A 23 éves francia Romain Eloy egyszerűen letöltötte Collins képét, PhotoShopban átalakította (egyébként egész ügyesen) az óriás leopárd lepke sötét foltjait, hogy az állat foltos helyett kockás legyen és így benevezte a BMW Mini sakktábla-mintás fotópályázatára. Majd nyert vele egy MacBook Pro laptopot.
Bár mindegyik Creative Commons licenc megkövetelné a felhasznált kép alkotójának feltüntetését, Eloy említést sem tesz a pályázati anyagában róla, hogy Collins képét használta, ahogy természetesen az sem szerepel sehol, hogy a képet nem eredeti formájában nevezte, hanem ő alakította át.

A kiíró döntése
A pályázat szervezői eredetileg nem agyaltak sokat a probléma megoldásán. Ugyan a kiírásban az szerepel, hogy “A pályázati anyagnak 100% eredeti munkának kell lennie”, sem más képének eltulajdonítását, sem a fotó manipulálás tényét nem érzik elég súlyosnak, hogy az eredményen változtassanak. Legalábbis a második helyezettet több hónapig tartó érdeklődése nyomán erről tájékoztatták.
Úgy nézett ki, hogy a nyeremény laptop maradhat a csalónál. Álláspontjukat a szervezők azzal a jogilag minimum vitatható, de inkább nyilvánvalóan téves érveléssel védték, hogy a kerek foltok szögletesre retusálásával Eloy elegendő mértékben módosította a képet, hogy azzal saját műve jöjjön létre. Szerintük így nem történt szerzői jogsértés, ezért a pályázat eredményén és a díjak elosztásán ezért nem változtatnak. Arról pedig egy szót sem ejtettek, hogy szerintük hogy minősülhet egy ilyen eleve lopott, majd retusált kép 100%-ban eredeti munkának.
(Persze saját szabályait a kiíró maga dönti el, hogy milyen mértékben tartja be, de a szerzői jog nem ilyen képlékeny. Valójában a kép módosításához ugyanúgy a szerző engedélye lenne szükséges és ugyanúgy fel kéne tüntetni az eredeti kép készítőjét.)

A szerző csalódottsága
Collins érthető módon elégedetlen volt a kialakult helyzettel. Mint a PetaPixelnek nyilatkozik: “Mikor Creative Commons licenc alatt töltöm fel a képeimet az Internetre, azt azért teszem, hogy segítsem a diákok, tudósok és non-profit szervezetek munkáját. Részletgazdag képeket teszek számukra elérhetővé, amiket posztereken, weboldalakon és tudományos dokumentumokban használhatnak.
Sosem állt szándékomban egy csaló tolvajt segíteni benne, hogy megnyerjen egy MacBook Pro laptopot egy olyan cég pályázatán, amelyik szemet huny egy ilyen csalás felett.”

Másodikból lett első - Fotó: Abdul Cader

Másodikból lett első – Fotó: Abdul Cader

A végső döntés
A PetaPixel és a PopPhoto is hozzáteszi, remélik, hogy az ügy média visszhangja talán képes jobb belátásra bírni a céget. Erre nem látszott sok esély, hiszen a cég hónapokig húzta az ügy rendezését és még csak érdemi válaszra sem méltatták az őket reménykedve zaklató második helyezettet. Egy-két nappal a történet publikálása után azonban a pályázat szervezői mégis közzé tették, hogy Eloy első díját visszavonják és a győztesnek kikiáltott pályaművet kizárják a versenyből, az első díjat pedig Abdul Cader, hong kongi fotós korábban második helyezett képe kapja – ezzel pedig a korábban neki ítélt iPad helyett a francia csaló MacBook Pro-ját kapja nyereményként.

Bár a történet így happy enddel zárul, szerintem fontos problémákra hívja fel a figyelmet. Amellett, hogy érdemes nagyon odafigyelni, hogy milyen pályázatokra nevezel, fontos tanulság a Creative Commons licenc használatával kapcsolatban, hogy bármilyen jó is a szándék mögötte, ha nem korrekt módon használják az általa biztosított lehetőségeket, akkor jobb kerülni a használatát.

Te mit gondolsz Collins döntéséről, hogy Creative Commons licencet használ és hogy értékeled Eloy pályázati győzelmét illetve a szervezők hezitálását?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!