Vincent Laforet: akcióban a MoVI

Akcióban a MoVI

Akcióban a MoVI

A díjnyertes fotóriporterből a DSLR videózás megjelenésével filmessé, sőt a műfaj egyik meghatározó alakjává vált Vincent Laforet ismét különleges videót alkotott.
Ezúttal az új technikai demo videó középpontjában egy vadonatúj steadicam rendszer áll. Laforet szerint ez meg fogja változtatni a videózást.

Laforet annak idején elsők között próbálhatta ki a Canon 5D mkII fényképezőgépét, amiből megszületett a máig sokak által csodált és irigyelt Reverie című kisfilm, ami rövid idő alatt a gép, sőt a műfaj reklámfilmjévé lépett elő. Azóta is sok gyártó kérte már fel, hogy tesztelje és promózza a termékeit.
A legfrissebb újdonságról az angol nyelvű PetaPixel és persze Vincent Laforet blogja nyomán a FotoTV is írt érdekes dolgokat.

MōVI from Vincent Laforet on Vimeo.

A MoVI mindent megváltoztat
A legújabb teszt eszköz egy különleges gyroszkópos megoldás. Akár a hagyományos steady camek esetében, akárhogy forgatod és mozgatod a szerkeszetet, a kamera és annak képe teljesen stabil marad. Pont mint a vicces videóban szereplő csirke feje, vagy éppen a száguldó gepárd feje, de ne vicceljük el a dolgot.
Amiben a MoVI különleges, az nem más mint a kompakt méret és a rendkívül könnyű kezelhetőség – és ha már könnyű, akkor a súlya tömege sem olyan nagy, mint a hagyományos steady cameké. Nincs szükség komoly mellényre, súlyos tartó szerkezetekre, összeszerelési időre, mégis ugyanolyan hatás érhető el vele, mint a méretesebb megoldásokkal. Egyegyszerű táskában elfér, és szinte azonnal megtanulható a használata, nem kell több évnyi gyakorlás, mint a hagyományos steadicamekhez.

Laforet szerint elképesztően egyszerű és kézenfekvő a használata, így leszokni ugyan nem fognak a filmesek a klasszikus daru, steadicam, slider, dolly és egyéb megoldások használatáról, de kétszer is meg fogják gondolni, hogy mást válasszanak-e helyette. Úgy fogalmaz: “Szinte tovább tart elmondani, hogy mi legyen a jelenet, mint tökéletesen felvenni a MoVI-val. Még azt is fontolóra veszik majd a filmesek, hogy egy háromlábú állványt felállítsanak-e – hiszen elég egy kézmozdulat és megvan egy svenk”.

Laforet szokásaihoz híven most is szerint szinte minden hétköznapi és kevésbé mindennapi helyszínt és élethelyzetet beleszerkesztett a rövidfilmbe, hogy megmutassa milyen szűk helyeken is jól használható az új ketyere. Az alábbi werk videó végén Laforet azt mondja, hogy biztos benne, hogy ez az újítás egyformán népszerű lesz a kis költségvetésű játékfilmesek és a komoly nagy hollywoodi produkciók körében.
A gyártás a komolyabb, 15 ezer dolláros változattal fog indulni, a fele annyiba kerülő kisebb változat pedig akkor fog megjelenni, ha a gyártás már teljes gőzzel zajlani fog. Persze ez az ár is elég borsos, így (remélhetőleg) nem fog mindenki ilyennel rohangálni a Balaton parton nyaraláskor, de a filmes produkciók költségvetésébe könnyebben beépíthető, mint más megoldások. Valójában tokkal-vonóval együtt olcsóbb lesz, mint egy filmes steadicam bérleti díja egyetlen napra. Ráadásul Laforet szerint a szerkezet egyszerűsége és különösen hatékony használhatósága rendkívül sok pénzt meg fog spórolni a produkciós költségekből a gyors és praktikus használhatóság miatt.

Saját blogján Laforet már egy játékot is beharangozott, aminek két nyertese használatba is veheti az új eszközt, hogy elkészítsék saját demo filmjüket, és további videókat is találsz a szerkezettel.

Te mit gondolsz a MoVI kamera újdonságáról és milyen filmben mutatnád be az előnyeit?

MōVI BTS from Vincent Laforet on Vimeo.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!