Mástól nyúlt képekkel nyert egy sor pályázaton

Fotó: Gregory John Smith/Children at Risk Foundation

Fotó: Gregory John Smith/Children at Risk Foundation

Inkorrekt módszerekkel nyert több nemzetközi pályázaton is, de legalább bocsánatot kérni tud érte. Kérdés, hogy mennyire gondolja vajon komolyan.

Az Fstoppers, a PictureCorrect és a PetaPixel is megírta, hogy az egyetemi hallgató Mark Josseph Solis, nem csak egy pályázaton nyert másoktól a Flickrről lementett fotókkal. Legalább négy esetet sikerült felgöngyölíteni, amikor nemzetközi pályázatokon mások képeivel indult. Volt köztük olyan, ahova ugyanazt a képet adta be, mint amivel most lebukott, csak épp ott a fotóalanyt azonosította indiánként.
Legutóbbi “sikere” buktatta le, mikor a Smiles for the World pályázaton ezer dollárt és egy Brazília-Chile körutat nyert. A győztes képet pedig a Children at Risk gyermekvédelmi alapítvány Flicrk oldaláról mentették le, ahol határozottan szerzői jogvédett képként volt feltüntetve.

Mark Josseph Solis bocsánatkérő levele

Mark Josseph Solis bocsánatkérő levele

A tolvaj nyilvános bocsánatkérő levelet írt a fotót készítő Gregory John Smithnek. Solis dícséri a képet, amit azért választott ki, mert az a legszívmelengetőbb, amit valaha látott és arra vágyott, bár csak ő is tudna hasonlót készíteni. Vétkei miatt “fiatalkori hévre, tapasztalatlanságra” illetve arra hivatkozik, hogy “nem látta tettei következményét” és hogy “elvakította a távoli utazás lehetősége”.
A fülöpszigeteki diák politika tudományokat tanul és cserediák volt egy japán egyetem jogi karán. Bocsánatkérő levelében azt írja, kapcsolatba lépett a pályázat szervezőivel, hogy megismerje a véleményüket és megtudja, hogyan tovább. “Lemondok mindenről, amit ezen a pályázaton ténylegesen és virtuálisan kaptam, és teljes felelősséget vállalok becstelen cselekedetemért és súlyos morális vétségemért. A dolgok alakulása megtanított rá, hogy legyek alázatos, előrelátó, tiszteljem mások munkáját és különösen arra, hogy vállaljam a felelősséget a tetteimért.”

A pályázat kiírói mindenképpen visszavonják a Solisnak ítélt díjat és a per lehetőségét is fontolóra veszik. Gregory John Smith, a fényképek készítője úgy reagált a PetaPixelnek Solis bocsánatkérő levelére, hogy “Értesültem róla, hogy sajnálja a történteket és bocsánatot kér, de én magam a tettek embere vagyok, így szeretném látni, hogy Solis tettekre váltja a szavait, amivel segíthet azoknak a gyerekeknek, akiket felelőtlenül kihasznált.”

Így vette át a díjat a csaló:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!