Kultursokk: baletten több néző, mint focin

Fotó Balogh Máté/Reuters

Fotó Balogh Máté/Reuters

Nem hittem volna, hogy megélem a napot, amikor egy balett előadáson többen vannak, mint egy focimeccsen – igazán kár, hogy ez nem a kultúra iránti igény növekedésének az eredménye, hanem a futball szurkolók stadionból történt kitiltásának következménye.

Ez a gondolat akkor jutott eszembe, mikor hazafelé sétáltam a tegnap esti balettról, miközben az utcán a meccs eredményéről beszélgettek az emberek. Tudtam a mérkőzésről és kis híján én is azt fotóztam, de máshogy alakult a program és mivel én szeretem a balettot (fényképezni is), nem is nagyon bántam. Bár sokan azt gondolnák, hogy a két közönség közös halmaza nem túl népes, de azért én ismerek olyat, aki a színházból hazafelé már a meccs eredményének nézett utána.

Ilya Artamonov (RUS) performs during the Rudolf Nureyev ballet international competition held in Budapest

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Megértem, hogy a focikedvelőknek fájó pont a tegnap esti zárt kapus Magyar-Román mérkőzés. Szerintem a balettkedvelők sem érzik ezt diadalnak, nem is komolyan állítottam szembe a két dolgot egymással. Biztos vagyok benne, hogy a balett kedvelők sem így szeretnének fölénybe kerülni más népszerűbb dolgokkal szemben (ha egyáltalán szeretnének fölénybe kerülni).
Minden esetre szomorú a helyzet. Az is, hogy a focirajongók nem élvezhették a helyszínen a tegnap esti meccset, és az is, hogy a kultúrának csak így van esélye a focival szemben.

Kiegészítés: Viszont gondolom a mobil internet most talán működött, mert nem volt túlterhelve a 3G hálózat, mint általában…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!