Információs fekete lyuk a Puskás Stadionban

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kollégák teljesen jogosan felvetették, hogy ha már mindenféle képszerkesztési és rendezvény szervezési hibákkal rendszeresen foglalkozom, meg persze azzal, hogyan dolgoznak a fotósok, akkor igazán írhatnék arról az állandó problémáról is, hogy a Puskás Ferenc Stadionból egyszerűen nem lehet normálisan képeket küldeni – bár ez sajnos más sportcsarnokoknál is előfordul.

Van kolléga, aki három különböző 3G modemmel és hozzá három féle szolgáltató SIM kártyájával jár dolgozni, és így sem képes a képeit azonnal elküldeni a helyszínről. A stadion környékén ugyanis már a meccs előtt igen csak lekorlátozódik a mobilinternet sávszélesség, a szünetben pedig minden szinte teljesen lehal a mérkőzés végéig.
A legtöbb meccsen a fotósok az első 10-20 percben, vagy szerencsésebb eseteben (ha előbb bekövetkezik) az első gólig fotóznak, aztán szerkesztik és küldik a képeket, hogy lapzártáig beérjen a szerkesztőségbe, ahol már tűkön ülnek, mert küldenék nyomdába az újságot – vagy tennék ki a lap weboldalára.
Ám ha nincs Internet, akkor a fotózásra fordítható játékidőből többet kell a küldésére szánni, mint fotózásra. Szerencsésebb esetben valahogy sikerül kapcsolódni az Internetre, és csak ki kell várni, míg a bájtok csiga lassúságal átvánszorognak a rendszeren. Ilyenkor lehet fél szemmel fotózni, míg a másikkal a laptopot nézve imádkozik az ember, hogy csak meg ne szakadjon a kapcsolat. Úgy emlékszem, tizenhét perc alatt öt kép volt eddig a rekord, amit hallottam az egyik szünetben valamelyik kollégától, de könnyen lehetnek rosszabb számok is. Például van, akinek csatlakozni sem sikerül a pálya szélén.

Fotó: Google Maps

A pechesebb fotósok, akiknek a pálya mellől nem sikerül küldeni, a játékidő nagy részét fotózás helyett azzal kénytelenek tölteni, hogy kipróbálják milyen messze kell elsétálni hozzá a stadiontól, hogy végre legyen sávszélesség, és elmenjenek a képek. Itt sokat számít a szerencse, a léptek gyorsasága, és még ki tudja mi. Elvétve akad, akinek elég csak egy kicsit eltávolodni a pálya szélétől, és már a nézőtér melletti kordon mellől is el tudja küldeni a képeit. Másoknak – és ez a gyakoribb – a maratoni kapun kívülre kell kerülni, hogy szárnyra kapjanak a képek. Van akinek a stadionhoz vezető út valamelyik szakaszáig, vagy akár a stadion külső kerítéséig is el kell menni, mire talál elegendő térerőt. Egy kolléga nemrég mesélte, hogy egészen a Sport Hotel melleti metró bejáratig el kellett mennie, hogy legyen mobil vétel. Onnan viszont fél perc alatt elmentek a képei. Jóval gyorsabban, mint ő visszaért a stadionba, hogy a játékból még fotózzon valamit, amit aztán szintén komoly küzdelem árán elküldhet.
Értetlenül állnak a helyzet előtt a magyar fotósok is, hát még a nemzetközi mérközések vendég csapataival érkező külföldi újságírók, akik többnyire jobb körülményekhez vannak szokva. Külföldön általában nem okoz gondot telepíteni egy jól használható wifit, ami akár a pálya területét is lefedi, és tudnak vele dolgozni az újságírók. Sőt általában szokott lenni egy sajtó helység külön a fotósoknak, ami rögtön a páűlya mellett van, hogy ne kelljen nekik nagyon messze menni a pályától, és innenakár szünetben, vagy a meccs alatt is kényelmesen, de mégis gyorsan tudnak képeket küldeni. Magyarországon valamiért még az se működik, ami van, és hiába jelezzük minden alkalommal, amegoldás valahogy várat magára.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Technikailag érthető a jelenség (egy része), hiszen ez történik a mobil hálózattal, ha 10-20 ezer ember fejenként átlag egy okostelefonnal a zsebében szurkol, netán menet közben Instagrammol, Facebookozik, twittel, vagy egyéb közösségi hálózatot használ, pláne ha a Vodafone reklámját komolyan véve még élőben videón közvetít is az otthon maradtaknak az eseményeket.
Annak az 1-2 kollégának mondjuk mostanában még könnyű dolga van, akik már nem 3G modemet hordanak magukkal, hanem már új, 4G modemük van. Hamarosan viszont elterjednek a 4G rendszert használó okostelefonok is, mint az iPhone5 és ha a mobil cégek leszoknak róla, hogy a készülékek 4G forgalmát korlátozzák, illetve a 4G adatforgalomra felárat fizetve kelljen külön előfizetni, akkor a 4G hálózat könnyen ugyanolyan használhatatlanná válhat majd, mint most a 3G rendszer. (Valószínűleg éppen ezért nem aktiválják még egy darabig az LTE képes iPhone5-ök nagyobb adatátviteli sebességét a T-Mobilenál. De egy nap bekapcsolják, és utána ugyanúgy nem lesz majd megoldás a 4G sem a focimeccseken.)

Éppen ezért lenne jó, ha az MLSZ tudna egy használható wifi hálózatot biztosítani a pálya szélén dolgozó fotósoknak. Szokott lenni kettő is. De azokra vagy már csatlakozni sem sikerül, vagy ha igen, akkor csak adatforgalom nem látszik rajta. Legalábbis én így tapasztaltam, mikor az utóbbi válogatott meccseken próbálkoztam vele. És a fotósok közt sem találtam olyat, akinek sikerült már érdemben használnia.

Kiegészítés: Mellesleg az sem ártana, ha legalább 220 voltos hosszabbítót kivezetnének a pálya szélére, mert mindig akad valaki, akinek a laptopja nehezen bírja a bő másfél órát, épp elromlik vagy csak úgy lemerül az akkuja, stb.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!