Ne dőlj be az újabb telefonkönyv átverésnek!

MagyarTelefonkonyvKft-AtveresSzamla

Csak olyan, mintha számla lenne!

Már megint egy átverés. Ezúttal azonban nem csak annyira tévesztenek meg, hogy ossz meg valami sületlenséget az Interneten. Súlyos tízezrekbe kerülhet, ha valaki figyelmetlenül számlának nézi a levelüket és befizeti.

Egy olvasó küldte el a neki érkezett átverő levelet. Mint írja a 37.400 Ft-ról szóló számlának látszó levélen február 28-i fizetési határidő szerepel, és megjelenése azt sugallja, hogy egy sokak által ismert telefon társaság küldi. Persze az ő nevük nem szerepel a levélen és direkt nem is említem, mert semmi közük ehhez a levélhez, a látszattal, színválasztással csak a becsapást igyekeznek erősíteni.
A számlának tűnő levelet beküldő olvasó felhívta a figyelmet, hogy

“Van a levélen vonalkód és sorszám is, de nem “Számla sorszáma”, csak simán “Sz:”. A papíron sehol nem szerepel a “Számla” szó. A hátoldalon pedig egyoldalas apró betűs, halványszürke szöveg. Az apró betűs negyedénél írják: “Ez az adóbizonylatnak nem minősülő dokumentum a Társaság szolgáltatásnyújtásra vonatkozó üzleti ajánlata”.

A módszer nem új keletű. Korábban már több bírósági ítélet is született hasonló telefonkönyves csalások miatt. Korábban T-Könyv Kft és Telefonkönyv Magyarország Kft néven buktak meg a csalók. A jelek szerint most épp Telefonkönyv Magyarország Kft néven tértek vissza.

Olvasók jelezték, hogy ugyanezzel a módszerrel évről-évre újrapróbálkoznak náluk, sőt olyan is előfordul, hogy valaki felhívja őket, hogy lejárt a fizetési határidő, be kellene fizetni a díjat….miközben ugye a levél apróbetűs részében egyértelműenszerepel, hogy ez nem is számla, a befizetése önkéntes.

Sőt, ha már átverésekről van szó, hasonló szándékkal próbálkozik egy magát Központi Adatnyilvántartónak nevező vállalkozás is, akik a hatóságnak hangzó névvel próbálnak adatnyilvántartási díjat behajtani, akitől csak lehet. Érdemes elolvasni az erről szóló Index cikket is.

Korábbi telefonkönyves csalásokról szóló hírek:

Figyelj oda, nehogy te is a csalók áldozatává válj!

Kiegészítés: A Fogyasztóvédelmi Hatósághoz több panasz is érkezett ebben a témában, tőlük az alábbi választ kaptam:

“Az ügyfelet megtévesztő magatartás miatt a Gazdasági Versenyhivatal jogosult eljárni, ezért a panaszosoknak a GVH-hoz érdemes fordulniuk.

Amennyiben azonban a befizetés megtörtént, úgy a szerződés létrejön, a feltételek szerint 12 hónapra. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:58.§ alapján a szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére. A 6:62. § (1) bekezdése szerint a felek kötelesek a szerződéskötési tárgyalások alatt, a szerződés megkötésénél, fennállása alatt és megszüntetése során együttműködni és tájékoztatni egymást a szerződést érintő lényeges körülményekről. A Ptk. 6:90. § (1) bekezdése alapján aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési jognyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette. Lényeges körülményre vonatkozik a tévedés akkor, ha annak ismeretében a fél nem vagy más tartalommal kötötte volna meg a szerződést.

Megítélésünk szerint nem jön létre érvényesen a szerződés, amennyiben nem volt meg az erre vonatkozó kölcsönös és egybehangzó szerződéskötési akarat, vagy a szerződő felet megtévesztették. Ennek megállapítására azonban polgári jogi bíróság előtt van lehetőség.”

Ha tehát nálad is próbálkoztak ezzel a trükkel, akkor jelentsd be a GVH-nak. Korábban már másfél millióra birságolták az elkövetőket, de úgy tűnik, hogy ez nem volt elég elrettentés. Ha esetleg be is fizetted a pénzt, akkor pedig fordulj ügyvédhez és polgári peres úton kérhetsz jogorvoslatot.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!