Fényképek Észak-Koreából szeretettel

NorthKorea-Instatram-AP-guttenfelder

David Guttenfelder képei az Instagramon

Az AP fotóriportere David Guttenfelder elkezdett Instagram fotókat feltölteni a legzárkózottabb ázsiai ország hétköznapjairól. Úgy gondolja, ez is segít jobban megismerni a világtól elzárt/elzárkózott országot.

Az Instagram blog nyomán a PetaPixel is emlegette, hogy elkezdtek érkezni Észak-Koreából az első Instagram képek. De ez a hír igazából nem annyira meglepő, hiszen az AP nemrég jelentette be, hogy irodát nyit Észak-Koreában, ahol egy teljes stáb fogja majd készíteni az anyagait. Korea tehát hivatalosan is megnyitotta a kapuit a világsajtó előtt, legyen szó fotókról, videóról, vagy szöveges tudósításokról. Miért pont az instagram maradna ki a felhasznált médiumok közül? Főleg annak ismeretében, hogy Guttenfelder elsők között közölt mobilos fotókat Afganisztánból, még azelőtt, hogy az Instagram virágozni kezdett volna, így akkor még csak a Twitteren osztotta meg négyzet alakú mobilos képeit. Ma már népszerű Instagram feedet működtet számos más fotóshoz hasonlóan. Csupán idő kérdése volt, hogy a koreai stáb elkezdjen Instagramolni a szögesdróton túlról, amivel nyilván a fenjani vezetés is számolt, mikor beengedték őket. És pont ez a történet kulcsa, hogy a Kedves vezető (és utóda) elkezdett nyitni a világra.

NorthKorea-Instatram-AP-newsjean

Jean Lee képei az Instagramon

A PetaPixel mintha észre sem venné a lényeget, pedig a fotós saját blogjáról szó szerint idézi azt a Gawker cikke is:

“Az Észak-Koreai Koryolink mobil szolgáltató múlt héten jelentette be, hogy az országba látogató külföldiek számára engedélyezni fogják, hogy magukkal vigyék a mobil telefonjukat és csatlakozzanak az Internetre a 3G hálózat segítségével.

Ez nagyon jó lehetőség, hogy kapcsolatot tartsunk a külvilággal a világ legelszigeteltebb országában. Ezzel tágabbra nyílt az Észak-Koreára nyíló ablak.

Ugyanakkor az Észak-Koreában élők továbbra sem fognak hozzáférni ezekhez a szolgáltatásokhoz, az ablak számukra szigorúan zárva marad.”

Guttenfelder egyébként még azt is hozzáteszi, hogy immár huszadik alkalommal utazott Észak-Koreába és a telefonját is mindig magával vitte. Az igazi változást az jelenti, hogy képei most már GPS taggelve megjelenhetnek a térképen és persze főleg a publikálásuk azonnalisága az újdonság.
Visszaemlékezésében azt is megemlíti, hogy 13 évvel ezelőtti első észak-koreai látogatása során még kifejeeztten tiltották, hogy az újságírókat szállító buszról fényképezzenek, és  szállodája ablakán egy fekete fólia akadályozta a kilátást.

Guttenfelder képeit a @guttenfelder címen (vagy az ide beillesztett képre kattintva) lehet megtalálni, míg munkatársa, Jean Lee a @newsjean címen követhető. Érdemes mindkettejük anyagát rendszeresen követni, akárcsak a koreai AP iroda nyitásáról szóló hírben linkelt hagyományos nagy képes riportokat. Az AP pedig a napokban tett közzé egy újabb válogatást Guttenfelder “hagyományos” képeiből.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!