Partraszállás nem csak Robert Capa képein

US National Archives

Fotó: US National Archives

Tegnap volt az évforduló, de mivel a partraszállás sem csak Robert Capa nevéhez fűződik, talán nem árt mások fotóit is emlegetni időnként. Az viszont kár, hogy a képeket készítő háború fotósok neveit sok esetben nem ismerjük.

Capa és fotói fontosak, hiszen azok voltak a legelsők a normandiai partraszállásról (ráadásul magyar is volt, és a közelmúltban nyert megerősítést, hogy lesz Capa Múzeum, így őt emlegetni még aktuális is). De rajta kívül még nagyon sok másik, mára már jobbára teljesen feledésbe merült fotós is kockáztatta az életét, hogy tudósítson a partraszállásról, és bámulatos képeikkel ma illusztrálhassuk a visszaemlékezések híreit és persze nem utolsó sorban az iskolákban használt és egyéb történelemi könyveket.

US National Archives

Fotó: US National Archives

Ismeretlen fotósok képei
Szörnyűnek tartom, hogy a megjelent galériák többségében nincs nyoma sem a fotók készítőinek. Pedig mint arról már korábban is írtam, a háború fotósok különösen sokat – gyakran az életüket – kockáztatnak, hogy ezek a fotók elkészüljenek, ezért igazán megérdemelnék, hogy ne csak használjuk a képeiket, hanem azok mellett a nevük is fennmaradjon.
Nem utolsó sorban pont ez a szempont mozgatta annak idején Robert Capát és társait, akik azért alapították meg a Magnum ügynökséget, hogy a fotósok megtarthassák szerzői jogaikat és a képek feletti ellenőrzés lehetőségét.

Frank Scherschel/Time&Life Pictures/Getty Images

Fotó: Frank Scherschel—Time & Life Pictures/Getty Images

Ritka színes fotók
A legkülönlegesebb hangulatú világháborús képeket talán a Life egyik és másik színes fotósorozatában találni, amiket Frank Scherschel készített. Ezek 2012-ben sosem publikált képekként járták be az Internetet (Daily Mail, Huffington Post, Discovery, stb).

További képek a D-Napról
Az Origo idén közzétett egy partraszállás cikket, bár a fogalmazást nem vitték nagyon túlzásba. A cikkírást lényegében egy Wikipédia linkkel letudták, a galériát pedig az Amerikai Nemzeti Archívum képeiből készítették, melyeknek a szerzői sajnos már az archívumban sem szerepelnek.
Ugyanezekből a képeiből készült hasonló válogatás jelent meg 2010-ben a Boston Globe nagy képes Big Picture galériájában.

Holbrook Bradley/Baltimore Sun

Fotó: Holbrook Bradley/Baltimore Sun

A Baltimore Sun nagyképes Darkroom galériájában saját külföldi tudósítójuk, Holbrook Bradley partraszállási fotóiból közöltek most válogatást, amit a fotós/újságíró beszámolójával egészítettek ki.

A Múlt-Kor és a Ma.hu szintén az Amerikai Nemzeti Archívum képeivel illusztrálva, de inkább szövegre összpontosító írást közölt, bár ők egyáltalán nem vették a fáradtságot, hogy megjelöljék a képek forrását és úgy látom, hogy Capa emlegetésére egyik oldalon sem vesztegettek szót. A Stop.hu tegnap este a blogomon megjelent John Morris interjú szemlézésével emlékezett meg a D-Dayről, nekik köszönöm, hogy nem felejtették ki Capát, és a korrekt hivatkozást is a blogomra.

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és oszszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék