2012-ben is véres évet zárt a sajtó

CPJ-journalist-casualties-2012

Újságíró áldozatok 2012-ben

Kis híján évtizedes rekordot döntött az újságírók halálozási statisztikája 2012-ben. Összesen 70 újságíró vesztette életét háborús övezetekben, vagy egyéb erőszakos módon.

Az Index az óév végén foglalkozott a témával a Riporterek Határok Nélkül szervezet adatai alapján foglalkozott az óév végén a kérdéssel. A CPJ Újságírókat Védő Szervezet adatai szerint összesen 70 megerősített halálos áldozata volt a tavalyi évnek, és legalább 31 meg nem erősített esetet újságírókat ért támadást tartanak nyilván.
Ezeknél a számoknál az elmúlt évtizedben csak 2009-ben volt rosszabb az állás, akkor 74 megerősített áldozatot regisztráltak, 2007-ben pedig szintén 70 újságíró halálát jegyezték fel, de az újságírók munkáját segítő munkatársak (technikusok, hangmérnökök, tolmácsok, sofőrök, stb) közül haltak meg nagyon sokan, legalább húszan.

Az óév legveszélyesebb helye Szíria volt, ahol 28 újságíró halt meg, és ahol nekem is megfordult két személyes ismerősöm is.
Nemrég emlegettem, hogy egy magyar fotós tudósít a szír-török határról a Reuters hírügynökség számára. Balogh László valamivel hamarabb visszatért.  Szerencsére azóta az ünnepeket és a szilvesztert is ott töltő Szandelszky Béla is visszatért Szíriából, aki az AP amerikai hírügynökség munkatársaként legutóbbi líbiai útjáról is érdekes anyaggal tért haza.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!