Fotósok kereszttüzében a Time év embere

Obama-portrait-PersonOfTheYear2012-photoNadavKanderTime

Fotó: Nadav Kander/Time

Már másodszor választotta Obama elnököt az év emberének a Time magazin. Ennek apropóján érdemes emlegetni azt is, hogy van saját fotósa, de mások is gyakran fotózzák az elnököt.

Az USA első fekete elnöke másodszor is választást nyert, nem is akármilyen gazdasági helyzetben szavaztak neki újra bizalmat. Ráadásul Roosevelt óta ő az első demokrata elnök, akit második választásán is a szavazatok több mint felével marasztaltak a Fehér Házban. Szóval történelmi szerepe aligha vitatható. A hírt a magyar lapok is feldolgozták, ott olvashatsz róla bővebben (Origo, Index, HVG, stb).

Én inkább a fotókon és fotósokon keresztül foglalkoznék vele. Az elnök szinte minden percét a nyilvánosság előtt éli, jobbára kamerák tucatjai, de inkább százai figyelik őt. Nem csak az akna balesete után felépült Joao Silvának volt módja fotózni Obamát, de még nekem is, mikor pár éve Prágában járt.

ObamaOnFlickr-mozaic-Time

Obama a népművészetben

A házi fotós(ok)
Szinte minden percét kamerák előtt tölti. Még a nem sajtónyilvános programjait is megörökítik általában. Ha más fotós nincs ott, akkor Pete Souza, vagy a Fehér Ház fotós stábjának egy másik tagja szinte biztosan vele van. Szerencsére nem csak egyszerű protokoll fotók készülnek ilyenkor, hanem igazi kordokumentumok, amiket még akkor is élvezet és érdemes nézegetni, ha maga az USA, a politikája vagy az elnöke nem igazán érdekli az embert.
Az elnöki fotók Obama hivatalba lépése óta elérhetők a Fehér Ház hivatalos Flicrk oldalán, de most a Time különleges válogatást is közölt ezekből, a hivatalos fotósok vezetőjének kommentárjával. Sőt a hivatalos Fehér Házi Flickr oldalon is közöltek egy válogatást a tavalyi év legjobb képeiből. Souzáról és csapata munkájáról egyébként én is többször írtam a blogon, ahogy azt is emlegettem már, hogy a National Geographic készített róluk egy remek dokumentumfilmet: A Fehér Ház a keresőn át.

48 Hours with Obama: TIME’s Person of the Year 2012 by Callie Shell - Time

Fotó: Callie Shell/Time

A Time fotóriportja
A Time persze nem éri be saját hivatala által kiadott képekkel az elnökből. Máskor sem, de a az év embere szám esetében még annyira sem. Ahogy ilyenkor szokták, a lapszám előkészületei során komoly nagyinterjút készítettek az év emberével – Obamával persze hol máshol, mint az elnöki hivatalt is jelképező ovális irodában.
Azonban míg az ezt készítő újságírók, Richard Stengel, Michael Scherer és Radhika Jones a nagy elnöki interjú után hazatértek, a lap fotóriportere, Callie Shell két teljes napig nem tágított az USA első emberének sarkából, hogy elkészítse Obamról feature anyagát. Korábban is többször fényképezte már Obamát, de most volt vele először ilyen sok időt együtt. Mint mondja, “az emberek nem is hinnék, milyen komoly fejtörés tud lenni a fotós számára olyan képeket készíteni, amik igazán megmutatják, ki is igazán a fotóalany, és hogy közben min megyünk keresztül.” Shell a Fehér Házban találkozott az elnökkel, és elkísérte őt az Air Force One fedélzetén egy detroiti gyárlátogatásra, majd vissza Washingtonba.

Obama-PersonOfTheYear2012cover-photoNadavKanderTime

Az aktuális címlap

A címlapfotó
A szokásos portrét, ami a címlapra került, és aminek egy párja az újságban belül is megjelent, Nadav Kander készítette, aki Kira Pollack tolmácsolásában mesél is a címlap elkészítéséről. A lap azt írja, hogy azért őt választották, mert a jelenkor legnagyobb alakjait fotózta már és közismert róla, hogy remek érzékkel és egyedi módon tudja megörökíteni a pillanatok hangulatát és képei szinte festői módon ragadják meg a fotóalanyok személyiségét. A fotós azt mondja, hogy “Nagy kihívás ilyen komoly embereket fotózni, mert nagy formátumú személyiségük hajlamos túlságosan dominálni a képet. Én egy tartalmas képet akartam készíteni, amiben érződik, hogy az elnök megpihent egy pillanatra, ami visszaadja a személyiségét.”

ObamaPersonOfTheYear2008cover-photoShepardFaireyTime

Az előző Obama címlap

Az előző címlapfotó
Mivel Obama már második alkalommal került Év embere címlapra, érdemes megemlíteni az előző címlapot is. Az ekkor használt kép nem egyszerű fotó, hanem egy fénykép alapján készült grafika volt ezt Shepard Fairey street artist készítette. Ő az, akinek a nevéhez fűződik az Obama kampány során Hope (Remény) néven elhíresült hasonló poszter is. Míg a Hope plakát alapjául szolgáló AP fotóból komoly szerzőjogi per lett – amit Fairey elveszített a fotó engedély nélküli felhasználása miatt – addig a Time ezúttal biztosította számára a szükséges fotót, sőt a hasonló utcai művészetből a 2008-as Év embere szám kapcsán szintén összeállítottak egy galériát, akárcsak az akkor még éppen csak megválasztott elnök kollégiumi éveiről.

Más fotósok
Persze rajtuk kívül még nagyon sokan fényképezték az elnököt, a Timenak épp úgy, mint más lapok, vagy hírügynökségek számára. A Reuters nemrég tette közzé Jason Reed újabb videóját arról, hogyan dolgozik egy fotós az elnök körül, most épp mianmari látogatására kísérte el Obamát, de korábban készített hasonlót a kampány körútról, sőt még Bush elnökhöz fűződő afrikai kalandjairól is mesélt, ahol legfőbb ellensége nem a hőség volt, hanem éppen a légkondik…

Videók a Fehér Házi fotósokról:

CBS Sunday Morning: White House photographer Pete Souza

National Geographic: The Obama White House Through the Lens

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!