Fagyos hangulatú képek a trópusi hőségben

AirForceOne-fog-GeorgeWBush-Africa-photoJasonReedReuters

Mintha nem is Afrikában készült volna
Fotó: Jason Reed/Reuters

A hétvégén akár 40 fok feletti hőmérséklet is előfordult, ami miatt ahol csak lehet, csúcsra járatták a légkondikat. Érdekes élmény, mikor szinte érzed, ahogy rádfagy, amit addig kiizzadtál. Ismerősök pedig értetlenkednek, hogy hogy lehet megfázni a kánikulában. Hát így. De a fotósokat sem kíméli a probléma.

Erre a csodás jelenségre panaszkodik szinte mindenki, aki Dubaiba vagy egyéb kellően fejlett meleg égövi országba látogat. Közben évről-évre itthon is egyre több gondunk van ebből. Bennem pedig egy egészen konkrét fotós történetet elevenített fel:

A Fehér Házi tudósító Jason Reed a Reuters blogján mesélt afrikai kalandjairól George W Bush elnök egy hetes körútjáról. A történet mindenféle oltásokról és egyéb kalandokról szóló részét nem fordítom le – bár nagyon érdekes, de nem vág annyira hőség témába.

“Van abban valami különleges, mikor az ember Washingtonban -10 fokban lép be a repülőbe, és 18 órával később a tanzániai Dar es Salaamban +35 fokban lép ki – felébreszti az ember érzékeit. Az üzemanyag szaga, égett fa illata, és izzadtság bűze áll a párás levegőben. Nem elég, hogy nyolc órával Washington előtt járunk, de fejjel lefelé vagyunk a déli féltekén, az afrikai nyár közepén. Úgy fél órányi buszozás után a légkondi sarki fuvallata elárulja, hogy megérkeztünk a szállodába. A következő hat nap különös tánc lesz dermesztő hideg és rekkenő hőség között. Mindez nem igazán izgatja az embert, míg meg nem látja, milyen hatással van mindez a fotó felszerelésre.

AirForceOne-clear-GeorgeWBush-Africa-photoJasonReedReuters

Fotó: Jason Reed/Reuters

Ki hinné, hogy ez a ködös kép Bush elnökről és a First Ladyről, amint az elnöki gép lépcsőin kaptatnak, Ghánában készült (egyáltalán ki tudjátok venni őket a képen?). A kép abszolút tiszta időben, egy tökéletesen napsütéses napon készült, egy olyan objektívvel, ami teljesen bepárásodott, nem csak a külső üvegfelületeken, hanem a lencsetagok között is. Mindez annak az eredménye, hogy az éjszakát egy légkondicionált szobában töltötte, majd rögtön kivitték az egyenlítői hőségbe. Néha fél órát, vagy tovább is eltart míg a pára eltűnik ilyen körülmények között, míg az ember csak reménykedhet, hogy nem marad le miatta egy fontos képről sem. Ha mégis fényképezni kell addig, akkor megpróbálsz a három fényképezőgéped közül azzal dolgozni, amelyik legkevésbé párás. A pára letörlésére tett minden kísérlet hiábavaló, mivel a pára a lencsetagok között ült meg, és egyedül a felszerelés aklimatizálódása eredményez újra működő felszerelést. Hogy a problémát tovább bonyolítsuk, a fotósok kérését elutasították, hogy a busz légkondiját kikapcsolják a fotó felszerelés védelme érdekében. Ki érti, hogy az újságírók miért nem akarnak a melegben ülni?

Az utolsó kép egy hasonló helyzetet mutat, mikor az objektív épp nem párás.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!