Fotóriporterek a kampányoló elnök nyomában

Jason Reed munkában a Fehér Háznál

Obama elnök második sikeres kampányával járta körbe Amerikát, és végig vele volt a sajtó is. Most arról mesélnek a fotósok, ilyen az elnököt követní a körút során.

A PetaPixel két érdekes videót is talált az idei elnöki kampányról, érdemes mindkettőt megnézni. Az egyik egy narrált diavetítés, amiben a New York Times fotóriportere, Damon Winter mesél saját képeiről, és azok készítésének körülményeiről. Mint fogalmaz, “Általában mikrofon mögött, vagy a beszédek helyszínére érkezve látjuk az elnököt.”

A másik, a Reuters Blogján is megjelent videó kicsit más szemszögből mutatja be a kampányt. Ebben a hírügynökség állandó Fehér Házi tudósítóként dolgozó fotósa, Jason Reed mesél, és mozgó képekben is megmutatja saját munkáját. Ő nem csak érkezni és beszélni látja az elnököt, immár évtizedek óta fotózza testközelből. Rendszeresen utazik vele a már általam is emlegetett Air Force One hívójelű repülőn, a Marine One-ként emlegetett katonai helikopteren, és persze az elnöki konvojban is. Sőt a videóból azt is megtudjuk, hogy a Cadillac One nevű elnöki autócsodát kísérő kocsik közt milyen hívójele van a hírügynökségi fotósokat szállító sajtóbusznak. Mi más lehetne, mint Wire One? (Persze az nem derül ki, hogy ez mennyire hivatalos elnevezés, és hogy a Fehér Ház személyzete, illetve a testőrség is így nevezi, vagy csak egymás közt emlegetik így az újságírók.)
Reed a videóban arról mesél, hogy a kampányutak során szinte egész Amerika csak úgy elsuhant az elnöki kísérettel száguldó mikrobusz ablaka alatt, de nézelődni nem volt sok ideje. A helyszínek közti utazás alatt válogatja, szerkeszti és küldi képeit, pihenni pedig csak az Elnöki Különgépen volt ideje.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!