Fotóriporterek a kampányoló elnök nyomában

Jason Reed munkában a Fehér Háznál

Obama elnök második sikeres kampányával járta körbe Amerikát, és végig vele volt a sajtó is. Most arról mesélnek a fotósok, ilyen az elnököt követní a körút során.

A PetaPixel két érdekes videót is talált az idei elnöki kampányról, érdemes mindkettőt megnézni. Az egyik egy narrált diavetítés, amiben a New York Times fotóriportere, Damon Winter mesél saját képeiről, és azok készítésének körülményeiről. Mint fogalmaz, “Általában mikrofon mögött, vagy a beszédek helyszínére érkezve látjuk az elnököt.”

A másik, a Reuters Blogján is megjelent videó kicsit más szemszögből mutatja be a kampányt. Ebben a hírügynökség állandó Fehér Házi tudósítóként dolgozó fotósa, Jason Reed mesél, és mozgó képekben is megmutatja saját munkáját. Ő nem csak érkezni és beszélni látja az elnököt, immár évtizedek óta fotózza testközelből. Rendszeresen utazik vele a már általam is emlegetett Air Force One hívójelű repülőn, a Marine One-ként emlegetett katonai helikopteren, és persze az elnöki konvojban is. Sőt a videóból azt is megtudjuk, hogy a Cadillac One nevű elnöki autócsodát kísérő kocsik közt milyen hívójele van a hírügynökségi fotósokat szállító sajtóbusznak. Mi más lehetne, mint Wire One? (Persze az nem derül ki, hogy ez mennyire hivatalos elnevezés, és hogy a Fehér Ház személyzete, illetve a testőrség is így nevezi, vagy csak egymás közt emlegetik így az újságírók.)
Reed a videóban arról mesél, hogy a kampányutak során szinte egész Amerika csak úgy elsuhant az elnöki kísérettel száguldó mikrobusz ablaka alatt, de nézelődni nem volt sok ideje. A helyszínek közti utazás alatt válogatja, szerkeszti és küldi képeit, pihenni pedig csak az Elnöki Különgépen volt ideje.