Megállapodás Obama “hope” fotó ügyben

Obama-hopePoster-AP-MannieGarcia

Grafika: Shepard Fairey
Fotó: Mannie Garcia/AP

Mint arról a Paid Content, PDNonline, és más külföldi lapok is beszámoltak, két év pereskedés után peren kívül megállapodás született az illegálisan felhasznált Obama fotó ügyben.

A kampány során ismertté vált Obama Hope plakát készítője, Shepard Fairey és a kép mintájául szolgáló fotó szerzői jogait birtokló AP hírügynökség peren kívül megállapodott, miután két év pereskedés során sem sikerült nekik dűlőre jutni. Az AP közleményében az áll, hogy a felek nem adják fel saját szerzőjogi álláspontjukat, de a pereskedést felfüggesztik, és megállapodnak.

Egy fotóról másolt festmény esete
Részletekért katt a képre!
Festmény: Hrvoje Puskaric
Mayer Miklós fotója alapján

Jogi álláspontok
Az AP álláspontja – melyet Fairey is elismer – hogy a képet feldolgozó művész nem kért engedélyt a kép felhasználására, átdolgozására sem az amerikai hírügynökségtől, sem a képet szmukra készítő Mannie Garciától. A most született megállapodás azt is rögzíti (inkább nyomatékosítja), hogy a jövőben bármely AP kép feldolgozásához engedélyre van szüksége az alkotónak (ahogy azt egyébként a szerzőjogi törvények egyébként is előírják).
Fairey álláspontja merőben eltér, szerinte az általa végzett átdolgozás belefér a szabad felhasználás jogi fogalmába, és ezzel azt sem érzi ellentétesnek, hogy a fotóból készült grafikával – pontosabban az abból készült különféle plakátok, transzparensek, pólók, bögrék és egyéb emléktárgyak értékesítésével – dollár milliós üzletet csinált. Fairey védelme a NY Times Lens Blogjának cikke szerint jobbára arra az érvelésre alapozott, hogy a művész teljesen átdolgozta az eredeti képet, ami így “erőteljes új értelmezést kapott, ami teljesen más üzenetet hordoz”.
A pereskedésbe egy időre a fotót készítő Mannie Garcia is beszállt, mivel csak időszakosan dolgozott a kép készítésekor az AP-nek, így szerinte a szerzői jogok nála maradtak, nem a hírügynökségnél. Végül pár hónap múlva visszavonta keresetét és kiszállt az ügyből.

Fotóról másolt tetoválás szerzőjogi per
Részletekért katt a képre!
Forrás: Csatolt bizonyíték a periratban

Háttér
A most született megállapodás amellett, hogy kimondatja a grafikussal, hogy a jövőben csak a szerzőjogi törvényeket betartva használ fel fotókat, azt is leszögezi, hogy az AP és Fairey szorosabb együttműködést folytat majd a jövőben, azonban az ennek keretében gazdát cserélő pénzösszeg mértékét nem publikálják.
Az AP ugyanakkor fenntartja a keresetét a Fairey műveit felhasználva komoly üzletet bonyolító Obey ruhagyár ellen.

Leragasztott fotó az Arc plakátkiállításon
Részletekért katt a képre!
Fotó: Arc Óirásplakát Kiállítás

Fairey alkotásainak eredetiségét egyébként többen is vitatják, mivel műveihez nem csak fotókat, hanem más grafikákat is felhasznál, nyilván szintén a fair use égisze alatt intézve üzleteit. Ráadásul a Hope plakátéhoz hasonló efektet bárki letölthet az Internetről, ami további kérdőjeleket vet fel a Fairey munkájának kiemelkedő egyedisége kapcsoán, amivel ő érvelt a bíróságon a szabad felhasználás mellett.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!