Tőlem ezért nem kapsz kölcsön semmit

Fotó: LensRentals
Camera-equipment-gear-lineup-LensRentals

Fotó: Lens Rentals

Egy hét alatt többen is emlegették nekem, hogy szeretnének fényképezőgépet bérelni, de nem is nagyon van hol, meg drága is és pláne marha drága rá a kaució. Azt kell mondanom, hogy nem véletlenül.

Egyrészt a bérleti díjnak ki kell termelnie az eszköz árát, javíttatását, hiszen akkor is amortizálódik, ha sértetlenül hozzák vissza, és persze nyereséget is kell termelnie a bérbeadó cégnek. Mi értelme lenne egy üzlet számára bérbe adni valamit, ha az nem hajt hasznot az üzletnek? Plusz ott van a kockázat, ami Magyarországon sajnos fokozott.

Nem csodálom, hogy Magyarországon nem nagyon vannak kölcsönzők, pláne nem az amerikai Lens Rentals léptékében, akik (szinte?) bármelyik gyártó kínálatából tartják az összes terméket, különösen a nálunk leginkább elérhetetlen méreg drága nagy teléket. Hogy lehet egy utcáról beeső idegenben megbízni, ha még a barátok sem megbízhatók ilyen téren?

Én csak ismerősöknek, barátoknak (vagy az ő barátaiknak) szoktam kölcsönadni bármit, de még velük is sikerül olykor kellemetlenül járnom. Valakinek kölcsönadtam egy hétre valamit, amit szerencsére sértetlenül vissza is hozott. De egy hozzá tartozó alkatrész “Jajj, otthon maradt.” Már másfél éve nem tudom belőle kiimádkozni. Sőt egy ideje már a telefont sem veszi fel, ha hívni próbálom.
Más is kapott már kölcsön tőlem ezt-azt. A dolgaim többsége mindig visszakerült hozzám. De azért kisebb-nagyobb tartozékokat mindig kifelejt valaki a csomagból, amiket aztán napokig, hetekig, vagy akár hónapokig is eltart visszaszereznem. Közben ha netán nekem is szükségem lenne rá, akkor meg én kérjek valaki mástól szívességet – vagy fizessek érte másnak – mert én hiába vettem meg magamnak, ha valaki nem törődik vele, hogy visszahozza.

A sokadik hasonló tapasztalat után hogy bízzon meg az ember a barátaiban is? Főleg ha munkaeszközökről van szó. Ráadásul, ha valami meghibásodik, akkor majd mutogat mindenki a másikra, hogy “de nálam még nem volt semmi baja, biztos más tette tönkre”. Hallottam már más kollégát is kifakadni hasonló eset után, mikor valaki nem adott neki vissza valamit a megbeszélt időre, hogy “Ezért nem fogok ezen túl kölcsönadni semmit – nem csak neked, hanem másnak sem. A többieket majd hozzád küldöm, hogy köszönjék meg neked.” Egyébként az egyik legelső dolog, amit mestereim mondtak még a fotós pályám legelején, lehet hogy ezt érdemes felvenni a fotózás arany szabályai közé:

“Fényképezőgépet, objektívet és asszonyt nem adunk kölcsön.”

Szívesen írnám most a szigorú írás végére enyhítő lezárásnak, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, meg úgyis tudja, hogy kire vonatkozik, a többiek ne sértődjenek meg érte. De az ilyen felmentéssel szerintem azok is felmentve érzik magukat az önvizsgálat alól, akiknek nagyon is volna miért magukba nézni. Úgyhogy vegye csak magára mindenki. Sértődjön meg, aki akar, de inkább becsülje meg amit másoktól kölcsön kap, és főleg hozza vissza, akinél maradt valamim – még mielőtt komolyan gondolnám a címet, és tényleg ezt válaszolom legközelebb. Azért remélem, hogy az is átjött a soraimból, hogy nem csak a saját gondomról szól, hanem egy sokkal általánosabb problémáról.

Kiegészítés: A bejegyzés címe és hangvétele is szándékosan hasonlít kicsit Jakab Andor: Tőlem ezért nem kapsz munkát című írására – egyébként olvasd el azt is, valószínűleg fel fogod fedezni a logikai kapcsolódási pontokat, sőt a fotós munkára is igaz nagyjából minden felvetése.

Readers Comments (6)

 1. Én egy kicsit máshogy látom a kérdést. Tőlem is sokszor kértek már kölcsön ezt-azt és megbízható barátoknak minden további nélkül odaadnám, de nem teszem az ő érdekükben. Én az egyetem mellett már dolgoztam. Megtermeltem a pénzt a saját felszerelésemre de az egyetemi “tantermi” készletek végesek voltak, ezért többen is hozzám fordultak mondjuk vizsgák előtt.

  Barátaim is kérték, bérleti díjat is akartak fizetni, de nemet mondtam mindig. De nem azért nem adtam, mert féltettem a felszerelésem. Évek óta ismertem őket, tudtam, hogy vigyáznak rá és mindent hiánytalanul, időben visszakapok. Én a rajtuk kívül eső körülményektől tartottam.

  Mi van ha ellopják a forgatáson/fotózáson vagy az utcán kirabolják őket? Velem is esett már meg. Mi van ha bármilyen rajtuk kívül álló körülmény miatt megsérül, megsemmisül?

  Mondjam azt a barátomnak, hogy fizesse ki, miközben tudom, hogy nincs miből? Ha lenne miből, akkor venne magának sajátot. Döntsem anyagi katasztrófába, pedig tudom, hogy nem ő tehet róla? Tudom, hogy a megkeresett pénze tandíjra, albérletre, kajára kell, ha elveszem tőle, akkor ezekről lemondhat. Akkor nyeljem le én a veszteséget?

  Nem… soha nem adom oda senkinek és el is mondom, hogy az ő érdekükben nem! Az esetek 99%-ban meg is értik, hogy nem az irigység meg a felszerelésem féltése miatt mondok nemet, hanem mert fontos a barátságunk és kínos lenne pénzt behajtani rajtuk.

  A bérlés meg nem olyan drága. A kauciót visszakapod (persze tudom nem mindenkinek van ennyi felesleg a bankszámláján) és általában annyiba kerül a bérlés, hogy ha korrekt jussot kapsz a munkáért, akkor nem fáj kifizetni. Mi amikor forgatni megyünk, akkor minimális a saját felszerelés, mindent bérlünk és ezt az árajánlatokba is belekalkuláljuk. Eddig nem haltunk éhen, remélem ezután sem fogunk. 🙂

 2. Helló,

  Ennek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, hogy Mrs. Rose Badmus egy privát kölcsön hitelező megnyitotta a pénzügyi lehetőség, hogy bárki, hogy bármilyen anyagi segítséget. Adunk hitelek magánszemélyek, cégek és vállalatok, tiszta és érthető szabályait és feltételeit. lépjen kapcsolatba velünk még ma e-mail címen: roseofsharonfinance@gmail.com

  Hitelfelvevő ADATOK

  1) Teljes név: ……………………………………………….

  2) Ország: …………………………………………………..

  3) Cím: ………………………………………………….

  4) Ország: ……………………………………………………..

  5) Szex: ……………………………………………………….

  6) Családi állapot: ………………………………………….

  7) Foglalkozás: ……………………………………………..

  8) Telefonszám: …………………………………………

  9) Jelenleg pozíció munkahely: …………………

  10) Havi jövedelem: ………………………………………

  11) Hitel összege Szükséges: ……………………………….

  12) Hitel Időtartam: …………………………………………

  13.) célja hitel: ……………………………………..

  14) Vallás: ………………………………………………..

  15) már alkalmazott előtt ……………………………

  köszönöm,

  Mrs Rose

 3. Adrián jimenez 2013.11.03. @ 08:57

  FIGYELEM!

  Ez egy online hirdetés a regisztrált, és a kormány jóváhagyta Engedélyezett pénzt hitelező, aki ad hitelt a különböző típusú, mint a fizetési nap, Személyes, jelzálog, üzleti, Auto Hitelek komoly és érdeklődő nagyon alacsony költség kedvező kamatláb 2 %.

  Kapcsolat nekem ma e-mail címen, hogy az induláshoz keresztül :: hiltonfinanceagency@gmail.com

  Köszönöm.

 4. PÉNZÜGYI Szolgáltató bejelentése

  Good Day Hölgyem / Uram :

  Ön még keresi az eredeti hitel cég, amely kínál hitelt megfizethető kamatláb feldolgozott belül 3-6 munkanap. Voltál már elutasították folyamatosan az Ön bankok és más pénzügyi intézmények ? Figyelj : Ismerkedés a törvényes hitel mindig probléma, hogy az emberek , akiknek szükségük van pénzügyi támogatásra . A kérdés a hitel és a biztosíték valami ügyfelek aggódik bout , ha keres egy kölcsön, egy legitim hitelező. De ROYSTON Financial Inc. .. tette különbözik a hitelezési iparban . Vállaljuk hitelt tartományban 5000 dolláros áron. a 500.000.000 $ , valamint a font, az euró és a Rand .

  Szolgáltatásaink a következők:

  Adósság konszolidáció

  második Mortgage

  üzleti hitelek

  Személyi kölcsönök

  Nemzetközi Hitelek

  Nem a szociális biztonság és a nem hitel ellenőrzés , 100 %-os garancia . Mindössze annyit kell tennie, hogy ossza meg velünk, hogy pontosan mit akar , és mi biztosan, hogy az álmod valóra válik . ROYSTON Financial Inc. igent mond , amikor a bankok azt mondják NO . Végül, alap kisebb hitel cég , közvetítők , kisebb pénzintézetek van korlátlan fővárosban. További részleteket , hogy menjen a beszerző kölcsön kapcsolatot velünk, kérjük haladéktalanul válaszoljanak e-mail : royston234234@gmail.com

  Hitelfelvevők Information :

  Első Name____________

  Utolsó Name____________

  City_________________

  Zip Code_____________

  State________________

  Country______________

  Gender______________

  Születési birth__________

  Telephone___________

  Családi Status_________

  Occupation___________

  Célja loan_______

  Hitel Duration_________

  Havi Income________

  A nemzetközi sport bérlet vagy járművezetők licence :

  Már alkalmazott kölcsönözhető előtt ( igen vagy nem) :

  Üdvözlettel

  Dan Mayer

 5. Antone Bale 2014.02.21. @ 04:51

  A szükséges pénzügyi támogatás a személyes igények, üzleti tőke és refinanszírozási már olvad a megfelelő cég kínálunk hitelek magánszemélyek és szervezetek 2%-os fedezet nélkül vagy a biztonsági ellenőrzés. Írjon nekünk e-mailben: janeahabah@hotmail.com az adatait feldolgozására az alkalmazás.

  név:

  cím:

  ország:

  Telefon:

  Kor:

  sex:

  foglalkozás:

  beosztás munkahelyen:

  hitel összege:

  időtartama lejárta:

  célja a hitel:

  havi jövedelem:

  Tisztelettel:

  Jane Ahabah

  CEO / MD Jane Ahabah pénzügyi ház (JAFH).

 6. Wagner Clerk 2015.06.19. @ 09:27

  Szüksége van egy hitel? Voltál már keres, ahol kap hitelt? Voltál már próbálok bármilyen hitelt? akkor jelentkezz most itt? (carlosellisonfinance@outlook.com), ha azt akarjuk, hogy megfizethető kölcsön. Hitel ajánlat itt egy nagyon alacsony kamatláb 2%. Írjon nekünk most, ha érdekel.

Comments are closed.