Elindult a Bang Bang Klub film weboldala

BangBangClub-websiteKiegészítés: Sajnos a bejegyzésben emlegetett weboldal ma már nem működik. Most már csak egy reklámokkal teli oldal jelenik meg helyette. Nem elérhetőek már a rajta korábban megjelent és itt emlegetett értékes és fontos tartalmak sem, azok a digitális enyészet áldozatává váltak. Kár értük…

Bang Bang Klub egy izgalmasnak ígérkező film, ami négy fotós valós történetét meséli el a dél-afrikai apartheid rendszer felbomlása idején. Bepillantást enged a törzsi háborúk borzalmaiba, és hogy hogyan dolgoztak az azt megörökítő fotóriporterek. Most pedig elindult a film weboldala, ahol még több részlet derül ki a filmről, és a hátterében húzódó valós eseményekről is.

Mint az Origofoto tegnap felfigyelt rá, az IMDB oldalán (is) elérhető a Bang Bang Klub című film trailere, immár HD minőségben. A trailer java részt ugyanaz, mint amit már a film első vetítéséről szóló írásba ágyaztam közel fél éve. A legszembetűnőbb változás, hogy az előzetes végén megjelenik a film weboldalának címe: http://thebangbangclub.com/

Tetszetős és egyszerű weboldal
A weboldal a film hangulatához illően kicsit retro stílusú. A Bang Bang Club könyv borítójának fekete, vörös és fehér színekből összeálíltott oldalon természetesen megtalálható a film bemutatása, és a szereplők ismeretetője, maga az előzetes, és a filmben szereplő fotósok bemutatása épp úgy, mint egy válogatás ismert lapok kritikáiból.
Külön jó pontnak tartom, hogy a weboldal a legtöbb film honlapjával ellentétben nem full flash oldal, sőt egyáltalán nem tartalmaz flash elemeket, még az előzetes lejátszása is HTML5 alapú, így hibátlanul élvezhető iPhone és különösen iPad képernyőn is.

Furcsa, hogy míg az IMDB-n akár HD minőségben is megtekinthető az előzetes, a film weboldalára csak egy kisebb felbontású YouTube videó van beágyazva (pedig mint alább látható, a YouTube-on is fent van HD minőségben).

Hiányzik a galéria
Szokatlan módon a weboldal nem a szokásos filmes honlap elemekkel operál. Nincs fent rajta több féle teaser és trailer verzió, nem tölthetők le róla háttérképek, sőt – számomra meglepő módon – egyáltalán nincsen rajta fotó galéria.
Azért is furcsa a galéria hiánya számomra, mert a film ugyebár fotósokról szól, ráadásul valóban létező (részben már csak egykor élt) fotóriporterekről, akik nagyon is valódi, sőt nem egy esetben közismert, és ikonikussá vált képeket készítettek, amik egy része akár eredetiben, akár a film számára feldolgozva, újraalkotva a filmben is megjelennek. Ezeket így, akár érdemes lenne egymás mellé tenni, hogy összehasonlítható legyen mit és mennyire változtattak.

A szereplők
Érdekes, hogy bár valós történetet, és valós szereplőket felvonultató filmről van szó, a film honlapján mégsem kerülnek egymás mellé a valódi fotósok, és az őket alakító színészek portréi sem. Pedig ezt a nyilvánvaló összehasonlítást is mindenki elvégzi maga, hiszen – nagyon helyesen – az oldalon nem csak a karaktereket alakító színészeket mutatják be, hanem a történet középpontjában álló fotósokat, azok életművét is.

A blog a legérdekesebb
Nem nagyon találkoztam még olyan film honlappal, amin blog is üzemel a filmmel kapcsolatban. A Bang Bang Klub honlapja ebben is eltér a szokásoktól – úgy gondolom nagyon helyesen.
A blogon gyűjtik a filmmel, annak történetével, szereplőivel, és forgatásával kapcsolatos összes információt. Található itt egy-két werk fotó és nyilatkozat a szereplőkről is, de fel kerültek korabeli híradó részletek, amik a filmben feldolgozott valódi eseményekről szólnak, a történetben szereplő igazi fotósok egy-egy kiállításmegnyitója, vagy épp nyilatkozata is helyet kapott. Sőt szerepel a blogon James Nachtwey is, mint a dél-afrikai helyzetről a film szerplőivel együtt tudósító fotósok egyike, és beágyazva a TED közönsége előtt négy évvel ezelőtt elhangzott kívánsága.
Már már nélkülözhetetlen elemként pedig folyamatosan követik a blogon Joao Silva felépülésének történetét, hiszen ő a Bang Bang Klub két még élő tagjának egyike, aki Afganisztáni sérülése előtt maga is részt vett a film szakmai konzultációjában, épp úgy, mint a film alapjául szolgáló könyv megírásában.

Leginkább a könyvet hiányolom
A film weboldaláról nekem hiányzik a könyv. Említést se nagyon találok róla, pedig ez az a könyv, ami a film történetének alapjául szolgál. Ugyanaz a két fotós, Greg Marinovich és Joao Silva írta, mint akik a film elkészítésében is részt vettek. És még ha a könyv reklámozása fel is vethetne némi üzleti ellenérdekeltséget – különösen, ha nincs üzleti megállapodás egy könyvterjesztővel sem – mégis elválaszthatatlannak tartom a könyvet a filmtől.
Attól pedig ma aligha kell tartania bármelyik filmforgalmazónak, hogy a történet alapjául szolgáló könyv tömegesen elvonná a filmvászon elől a közönséget. Épp ellenkezőleg, szerintem inkább egymást reklámozná könyv és film, ami közös érdek lenne…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!